Уряд змінив порядок нарахування зарплат військовим. РОЗ’ЯСНЕННЯ

 

Кабінет Міністрів за пропозицією Міноборони змінив порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям.
Як передає “Новинарня“, відповідне рішення було ухвалене під час засідання уряду в середу, 30 серпня, інформує прес-служба КМ.

Представляючи проект рішення, міністр оборони Степан Полторак зазначив, що йдеться про “нову філософію забезпечення військовослужбовця та відновлення соціального захисту й справедливості”.

Розміри посадових окладів військовослужбовців будуть підвищені з урахуванням чинної мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2017 року МЗП зросла вдвічі і становить 3200 грн.) та запроваджених спеціальних тарифних коефіцієнтів.

“Це революційне рішення, і хотів би подякувати всім, хто працював над ним, – сказав генерал армії Степан Полторак. – Порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовців не змінювався за часів Радянського Союзу. В основу грошового утримання входили оклади за військовим званням та посадою. Те, що пропонується сьогодні – значно підвищить захист та соціальну справедливість”.

“Ми відходимо від того, як було, коли 10-15% забезпечення – це те, що йде на пенсію, а далі – 17 надбавок, які є непрозорими та неефективними”, – сказав міністр.

Постанова передбачає її введення в дію з 1 січня наступного року.

Раніше “Новинарня” з посиланням на представника департаменту фінансів Міністерства оборони В’ячеслава Салахова пояснювала: проект постанови про зміни в структурі грошового забезпечення військовослужбовців передбачає передбачає зменшити в регулярній платні частку премій і надбавок та збільшити – частку посадового окладу та за звання.

“На цей час ми маємо питому вагу додаткових видів грошового забезпечення: премія, надбавки, винагороди стимулюючого плану. Зараз питома вага цих виплат становить до 85% в структурі грошового забезпечення. Це в свою чергу не впливає на професійну складову… Частку окладу слід довести до 60-80% грошового забезпечення”, – пояснював фінансист МОУ.

Надалі кожному військовому званню, кожному посадовому окладу в структурі ЗС відповідатиме певний тарифний коефіцієнт.

“Розмір окладу за військове звання, розмір посадового окладу ми будемо отримувати шляхом його множення на розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється кожного року на 1 січня в державному бюджеті на відповідний рік. Коли буде все гаразд, ми отримаємо щорічне зростання грошового забезпечення разом зі зростанням соціальних стандартів у державі”, – пояснював Салахов.

Фінансист зазначив: “Ми значно скоротили кількість додаткових нестимулюючих видів грошового забезпечення. Наприклад, щомісячна додаткова грошова винагорода. Вона є одним зі складових грошового забезпечення, оскільки не включається до розрахунку при виходу на пенсію та в суму для додаткової матеріальної допомоги. Це ті додаткові види, які переймалися задля вирішення тимчасових питань щодо можливості збільшення розміру грошового забезпечення”.

Читайте також:
Розмір зарплати в ЗСУ 2017: роз’яснення Міноборони

В Міноборони показали, як саме зросла платня в ЗСУ у 2017 році. ІНФОГРАФІКА

“Розриви між посадовими окладами будуть значно більшими. Буде мотивація військовослужбовця до підвищення свого рівня, за рахунок додаткових стимулюючих виплат”, – сказав Салахов.

“Запроваджується єдина надбавка за виконання особливо важливих завдань. Після прийняття проекту постанови департамент фінансів [МОУ] спільно з підрозділами будуть опрацьовувати критерії, за якими будуть встановлювати персональний розмір цієї надбавки. Якщо користуєшся іноземною мовою – отримуй +2%, у тебе є кваліфікація – отримуй ще +3%, виконуєш завдання на броньованій техніці – це за особливі умови служби +5%. Буде перелік вимог, нормативів – якщо вони є, тоді отримаєш свій плюс”, – пояснював представник фіндепартаменту.

“Надбавка за вислугу років збережеться у процентному відношенні. Трохи розширений діапазон до розміру 50 відсотків, за прикладом, як організована виплата у Національній поліції. Найменший поріг надбавки залишається 5% відсотків, а найбільший підвищиться до 50%”, – розповідав Салахов.

Відповідаючи на запитання, чи з новими підходами зміниться загальна сума заробітної плати військовослужбовців, якщо премію приберуть, а оклад за військове звання підніметься, В’ячеслав Салахов сказав: “Менше, ніж було, військовослужбовець отримувати не буде. Ми закладаємо певне зростання, це буде залежати від макроекономічних показників, які будуть закладені в проект держбюджету, ну і від обсягу фінансування, яке ми отримаємо на наступний рік”.

Плановане підвищення виплат з 1 січня охопить весь склад Збройних сил України.

Нагадаємо, “Новинарня” ще в листопаді 2016 року інформувала, що Міноборони готує новий механізм нарахування зарплат військовим.

1 серпня 2017 року секретар РНБО Олександр Турчинов запропонував підвищити оклади військових до рівня держслужбовців.

Читайте також:
Міноборони пояснило, коли і як виплати ЗСУ зростуть наступного разу

Проект бюджету-2018: на оборону й безпеку планують виділити
на 30 млрд. більше, – РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна