“Не війна, але Росія – агресор”. Закон про реінтеграцію Донбасу готовий до внесення у ВР, – Луценко

 

Україна провела консультації з країнами “нормандської четвірки” та США щодо законопроекту про реінтеграцію Донбасу, який на 99% готовий до внесення в парламент.
Про це заявила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко (фракція БПП) в ефірі “5-го каналу” в понеділок, 29 серпня.

“Завершений закон по реінтеграції Донбасу, тобто закон про державну політику України і напрямки державної політики з повернення і відновлення Донбасу”, – наголосила Луценко.

“Відбулися навіть консультації з нашими партнерами в “нормандському форматі”. До консультацій з приводу цього закону були долучені і Сполучені Штати Америки, експерти і фахівці. І я можу сказати, що він на 99,9% уже готовий до внесення і реєстрації в парламенті”, – зазначила депутатка з БПП.

Представник президента у ВР сказала, що відповідний законопроект напрацьовувався за участю експертів, робочої групи з представників депутатів парламентської коаліції, спеціалістів з адміністрації президента, юристами, представниками Міністерств закордонних справ України та юстиції.

“Він (законопроект) є повноцінний. Тут введені дуже серйозні новели, які почує парламент. І я думаю, що окремі моменти з цього закону будуть також і в посланні президента до Верховної Ради”, – зауважила Ірина Луценко.

За її словами, в законопроекті буде визначено, що Російська Федерація є країною-агресором по відношенню до України відповідно до міжнародних норм.

“Найважливіше, що введено, які новели введені в цьому законопроекті? В першу чергу, вперше на законодавчому рівні буде введено поняття, що Росія є країною-агресором. Це надзвичайно важливо для нас і для наших партнерів. Вперше ми з цим визначилися, і це не означає, що ми оголошуємо Росії війну, що в нас іде війна, ні. Це країна-агресор. Тут чітко визначені міжнародні пункти, які дають нам можливість це формулювати”, – сказала представник глави держави у парламенті.

Також вона розповіла, що у законопроекті про реінтеграцію Донбасу є чітке посилання на 51-шу статтю Статуту Організації Об’єднаних Націй стосовно самооборони.

“Це означає, що Україна має право самооборонятися. Це ще раз – не війна, а самооборона. І це для того, щоб Міжнародний валютний фонд давав нам кошти, це для інвесторів”, – наголосила Ірина Луценко.

Разом з тим, за її словами, у законопроекті “введено поняття, що Україна не несе відповідальності за те, що робиться на тимчасово окупованій території”.

“Тут чітко визначено інструменти, мотивація і засоби, якими президент України запропонує суспільству на законодавчому рівні реінтегрувати Донбас, повернути ці території. Закон чітко орієнтований лише на повернення частини тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської, а не Криму”, – сказала Луценко.

Як повідомляла “Новинарня“, 13 червня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов висловив сподівання, що найближчим часом буде прийнято рішення про зміну формату АТО.
Робоча назва законопроекту з цього приводу, який напрацьовують у ВР, АП та РНБО – “Про відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей”.
За словами спікера парламенту Андрія Парубія, новий закон передбачає створення єдиного оперативного штабу для управління силовими підрозділами (і ЗСУ, і ВЦА) та законодавче закріплення за ОРДЛО статусу окупованих територій.

Читайте також:
РНБО розгляне законопроект для відновлення державного суверенітету
над окупованим Донбасом, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна