Політв’язень Клих знову загубився в російських тюрмах і лікранях

 

Українця Станіслава Клиха, незаконно засудженого в РФ до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням в участі нібито в бойових діях в Чечні в 1990-х роках, перевели з Верхньоуральської в’язниці до лікарні в Челябінській області.

Про це російському порталу “ОВД-Инфо” розповіла правозахисниця Тетяна Щур, колишній член Громадської спостережної комісії в Челябінській області.

Про те, що Клиха перевели з в’язниці до лікарні, Щур стало відомо 15 серпня. Однак досі не зрозуміло, в якій саме лікарні він перебуває.

За словами правозахисниці, в Челябінській області є дві медустанови для лікування і обстеження ув’язнених – ЛПУ-3 в Челябінську та обласна психоневрологічна лікарня №5 в Магнітогорську.

Місцевий адвокат, який на прохання правозахисників звертався в ЛПУ-3, отримав там відповідь, що Клих у цій лікарні не утримується. Після цього, розповідає Щур, адвокати з Магнітогорська звернулися до тамтешної лікарні, але їм відмовили в наданні інформації.

За даними Щур, в.о. консула України в Єкатеринбурзі говорив матері Клиха, що розмовляв з лікарем ГУФСВП Челябінської області і що з Клихом все в порядку. Точнішої інформації на даний момент немає.

Щур згадувала також обласну психоневрологічну лікарню №1 в Челябінську, де є відділення для примусового лікування за рішенням суду. До цієї лікарні також направляють підозрюваних у кримінальних справах, якщо їм потрібно пройти психіатричну експертизу. Однак, за її словами, невідомі випадки, щоб туди направляли засуджених із місць позбавлення волі.

Водночас адвокат Клиха Ілля Новіков розповів “Медіазоні“, що його підзахисного повинні були відвідати місцеві адвокати, але в тюрмі його не виявилося.

“Куди його повезли, нам точно не кажуть. Ми можемо здогадуватися, що це лікарня в Челябінську, приблизно розуміємо, яка, але свіжих відомостей, що він там, у нас немає”, – пояснив Новіков.

Він нагадав, що у Клиха був “паршивий” стан здоров’я ще до етапу до Верхньоуральська з Грозного, і “ми маємо всі підстави за нього турбуватися”, – підкреслив адвокат.

Читайте також:
Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

Як відомо, верховний суд Чечні 26 травня 2016 року засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно. 26 жовтня ВС РФ підтвердив вирок.
За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994-го – на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.
Клих заявляє, що взагалі ніколи не був в Чечні.

 

Читайте також:
Мати полоненого Агєєва закликала Путіна припинити війну.
До неї приєдналася мама Клиха. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна