Замах на родичів Героя України Чибінєєва: теща важка, але стабільна, в попередника – багато уламків

 

Стан тещі Героя України Валерія Чибінєєва, пораненої внаслідок вибуху гранати в Києві, залишається важкий, але стабільний.
Про це “Новинарні” в п’ятницю, 25 серпня, повідомив армійський волонтер Роман Балан (“Сініцин”), який напередодні відвідав поранених у 17-й столичній лікарні.

“Теща Валерія поранена в голову. Важка, але стабільна”, – розповів Сініцин.

За його словами, поранених унаслідок вибуху на вулиці Грушевського 24 серпня – насправді двоє. Це теща Валерія Чибінєєва і його побратим, звільнений із лав ЗСУ, який супроводжував дружину й тещу Чибінєєва.

“Це колишній командир роти снайперів 79-ї бригади ВДВ, який займав цю посаду до Валери”, – розповів Сініцин, додавши, що того дня вони планували зустрітися з нагоди свята Дня Незалежності.

За його повідомленням, поранений – кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, захищав Донецький аеропорт у 2014-2015 роках.

Госпіталізованими залишаються всі три особи, які перебували на місці замаху на вулиці Грушевського.

Але третя жертва вибуху, про яку заявляла поліція, насправді ушкоджень не дістала, каже волонтер.

“Дружина Валери взагалі не поранена. Чому жінку госпіталізували – не знаю. Може, через стрес і таке інше”, – сказав Роман Сініцин.

граната РГД-5

За його словами, основна версія – вибухнула протипіхотна уламкова ручна граната дистанційної дії – РГД.

“Поліція знайшла на місці чеку. І від світлошумових гранат не могло бути таких ушкоджень”, – зазначив співрозмовник “Новинарні“.

“В (ім’я пораненого чоловіка) осколків багато – голова, бік, плечі. Але не глибоко, майже все пішло в рюкзак”, – розповів Сініцин.

Він не вірить у припущення поліції, що саме ці люди (родичі й близький друг снайпера ВДВ Чибінєєва) стали випадковими жертвами хуліганського підриву гранати.

“В родину Героя України? Враховуючи ще й підрив пам’ятника [воїнам АТО у Святошинському районі Києва ввечері 24 серпня] – щось слабо віриться у випадковість”, – сказав Роман. Він припускає роботу “мокшанської (російської) агентури”.

У “Фейсбуці” Роман Сініцин, підприємець у сфері ІТ, оголосив: “500$ особисто віддам за будь-яку суттєву інформацію про виконавців та/або організаторів цих двох отрижок руского міра”.

Раніше волонтер Павло Кащук, який також провідував поранених, оприлюднив у мережі фото з ушкодженнями колишнього ротного, який супроводжував родину Чибінєєва:

Як інформувала “Новинарня“, 24 серпня о 14:06, після закінчення параду Незалежності в Києві, в поліцію надійшло повідомлення про вибух на вулиці Грушевського (неподалік від будівлі Кабінету Міністрів, навпроти художнього музею).
Спершу ішлося про двох поранених – чоловіка й жінку, невдовзі речниця ГУ НП в Києві Оксана Блищик заявила, що троє осіб отримали тілесні ушкодження (дві жінки та чоловік).

На місці події одразу після вибуху: першу допомогу пораненим надали бійці Нацгвардії, які чергували поруч

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ст. 15 ч. 2 ст. 115 (“замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”) Кримінального кодексу України.

За свідченнями очевидців, вибухнув невідомий пристрій, який імовірно кинули з Маріїнського парку, розташованого вище рівня вулиці.

Вибух відбувся в повітрі, приблизно на висоті людського зросту.

Як стало відомо, поранення в голову отримала зокрема теща учасника АТО Валерія Чибінєєва.

Валерій Чибінеєв на параді 2016 року

Валерій Чибінєв – військовослужбовець Збройних сил України, капітан, командир роти снайперів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ, учасник боїв в авдіївській промзоні. Уродженець Бердянська.
У 2016 році він був нагороджений “Золотою зіркою” Героя України на Майдані Незалежності перед парадом на честь 25-річчя Незалежності.

За даними ЗМІ, він був запрошений також на президентський прийом з нагоди 26-річчя Незалежності. В цей час дружина й теща, які приїхали з Валерієм, гуляли по Києву, їх супроводжував побратим Героя.

Читайте також:
“Будь як Валера!” Бердянськ заполонила патріотична реклама
з Героєм України Чибінєєвим

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна