Заборонити бойових роботів! Ілон Маск і ще понад сто фахівців зі штучного інтелекту звернулися до ООН

 

Керівник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск, засновник DeepMind Technologies Мустафа Сулейман та понад сотня інших провідних фахівців у сфері штучного інтелекту звернулися з відкритим листом до ООН. Вони закликають заборонити розробку та використання летальної автономної зброї.

Документ підтримали експерти з понад 26 країн, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на The Guardian.

Автори листа вважають, що виробництво бойових роботів спричинить “третю збройну революцію”. Вони порівнюють це з винаходами ядерної зброї й пороху.

До так званої автономної зброї належать, зокрема, безпілотники та автоматизовані кулемети.

Підписанти застерігають від воєнних дій “небачених масштабів, що розвиватимуться зі швидкістю, яку людство не може усвідомити”.

“Це може стати зброєю терору, зброєю диктаторів або терористів, яку використовуватимуть проти безневинного населення, для неприпустимих цілей”, – вказано в листі.

Підписанти закликали Об’єднані Нації заборонити автономну зброю нарівні з хімічною відповідно до конвенції ООН 1983 року.

Нещодавно ООН вирішила розпочати формальні дискусії щодо автономної летальної зброї. Фахівці надіслали листа ООН напередодні Міжнародної конференції з питань використання штучного інтелекту, яка відкривається 21 серпня в Мельбурні.

Читайте також:
Apple працює над власним електромобілем. Tesla вмикає автопілот

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна