Ювілейні виступи кримських татар біля Білої Скелі: мітинг блокують силовики, затриманий брат Умерова

 

В окупованому РФ Криму кілька десятків озброєних людей у масках і російська поліція перекрили вхід на територію бази відпочинку “Ковбой” в селі Біла Скеля поблизу Білогірська, де татари відзначають 30-річчя початку активної боротьби за повренння на батьківщину.
Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров у “Фейсбуці”.

За його словами, оголошена російськими окупантами причина блокування території бази відпочинку – нібито одержане повідомлення про наявність на території бази “схрону зі зброєю”.

“Як відомо, сьогодні о 12:00 на території бази відпочинку «Ковбой», розташованої в одному з мальовничих та історичних місць Криму – Ак-Кая (Біла Скеля – “Н”), мав розпочатися захід, присвячений 30-річчю проведення масових мітингів кримських татар у Москві влітку 1987 року”, – зазначив Чубаров.

На його думку, “очевидно, російські окупанти вирішили не допустити проведення в тимчасово окупованому Криму патріотичного заходу, присвяченого одному з вирішальних етапів кримськотатарського національного руху новітнього часу”.

Фото: ФБ Рефат Чубаров

Історик та активістка Гульнара Бекірова також повідомила, що 20 серпня затриманий Бекір Умеров – брат одного з лідерів Меджлісу Ільмі Умерова, якого також переслідує окупаційна влада.

“До непристойності символічно виглядає сьогоднішня заборона в Криму провести кримським татарам зустріч учасників московських подій 1987 року… Тоді реакція влади (ще радянської) була на ці акції, м’яко кажучи, нервова… З тривогою чекаємо новин про Бекіра Умерова, рідного брата Ільмі Умерова – сьогодні він затриманий і його місце знаходження поки невідоме. Нагадаю, Бекір Умеров був одним із помітних учасників московських подій 1987 року”, – написала Бекірова у соцмережі.

Айше Умерова розмістила у ФБ відео з мітингу, де читають резолюцію:

Читайте також:
Путін і Медведєв прибули в окупований Крим: школа, байкери, опера, музей

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна