Справа бразильського терориста “ДНР” Лусваргі: апеляційний суд скасував рішення першої інстанції

 

Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо найманця “ДНР” та “ЛНР”, громадянина Бразилії Рафаела Лусваргі, в січні за тероризм.

Справу повернули на судове розслідування судом першої інстанції, повідомляє ТСН.

Такими чином, були задоволені вимоги захисту Лусваргі – адвоката Валентина Рибіна, відомого своїми проросійськими симпатіями.

ОНОВЛЕНО. Для “Новинарні” вердикт АСК прокоментував прокурор Ігор Вовк із прокуратури міста Києва, який представляв сторону обвинувачення в першій інстанції – Печерському райсуді.

  • Чесно кажучи, я шокований рішенням колегії Апеляційного суду м. Києва, – сказав прокурор Вовк. – Я дуже хотів би дати коментар рішенню суддів і захиснику терориста як пересічний громадянин, але не можу, у зв’язку з службовим становищем!Отже, судді АСК скасували вирок Печерського районного суду міста Києва від 25.01.2017, яким терориста засуджено до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна, і направили провадження на новий судовий розгляд до суду першої інстанції. Одночасно визначили строк тримання під вартою 60 діб.

    Головуючий суддя оголосив лише резолютивну частину вироку, тобто, так би мовити, лише скорочений текст. Повний текст буде оголошено 22 серпня. А отже, підстави прийняття саме такого рішення нікому наразі не відомі.

    Наскільки мені відомо, захист наполягав на порушенні в першій інстанції правил підсудності та нерозуміння підсудним прав, які йому роз’яснювались судом першої інстанції.

    Переконаний на сто відсотків, що такі підстави скасування вироку є формальними. Якщо взагалі підстави скасування в них були, навіть формальні, у чому я не впевнений.

    Те, що припускають ЗМІ щодо обов’язкової участі в таких судах представників посольств – ні, КПК України не передбачає ніякої участі працівників дипломатичних представництв під час судового провадження над іноземцем. Лише обов’язкова участь перекладача – а він на процесі в Печерському суді був.
    Та захисника, тому що злочин особливо тяжкий – і в Лусваргі був безоплатний адвокат.

    Кримінальне процесуальне законодавство України не надає можливості оскаржити це рішення АСК в касаційному порядку.

    Що далі? Ми будемо знову доводити вину терориста в суді першої інстанції. Ніхто не зможе уникнути відповідальності за злочини проти України і її народу. Навіть за допомогою розпіареного і загангажованого проросійського адвоката або інших людей – учасників процесу.

Як писала “Новинарня“, бразильський легіонер терористичних організацій “ДНР/ЛНР” Рафаел Маркес Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні до тривалого ув’язнення за участь у бойових діях на боці сепаратистів.

Прибічник сталінізму, нацизму та російського євразійства, Лусваргі був затриманий по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” із Бразилії 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша: Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.

Бойовик на суді визнав ці факти, а також участь у батальйоні “Призрак” Мозгового, “козачих” терористичних підрозділах на Луганщині та “регулярній армії ДНР”.
При затриманні в Лусваргі були вилучені документи, що доводять його участь у формуваннях бойовиків. Крім того, про це бразилець сам розповідав у численних відеозаписах в YouTube.

На суді першої інстанції (Печерський райсуд Києва) він розкаявся і попросив швидше винести рішення, аби відбувати покарання. На той час його захищав безоплатний державний адвокат.

Відтак 25 січня Рафаеля Маркуса Лусваргхі засуджено до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – відповідно,  “…участь у терористичній групі чи терористичній організації” (санкція – від 8 до 15 років ув’язнення) та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” ( від 3 до 8 років).




На процесі були відсутні представники бразильського посольства, але була перекладачка.

Після вироку Рафаел Лусваргі сидів у Лук’янівському СІЗО в одиночній камері, що було передбачено в ухвалі Печерського суду через побоювання бразильця за своє життя, та контактував лише з охороною ізолятора.

Його апеляцію розглядав апеляційний суд у складі: доповідач Олена Сітайло, судді Ольга Юрдига та Володимир Мельник.

Розгорнутий судовий репортаж “Новинарні“:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

Читайте також розслідування “Новинарні“:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна