Справа братів Мельничуків: ЗМІ дослідили, хто контролює експорт вугілля ОРДЛО в Європу

 

Понад 70% усього вугілля, нелегально вивезеного з окупованих районів Донбасу до Росії, надалі експортують дві компанії, пов’язані з братами Олександром та Сергієм Мельничуками.

Як дослідило видання “Ліга”, Олександр працює в ЛНР “заступником міністра енергетики”, Сергій – легально торгує вугіллям на підконтрольній території Україні.

Нелегальні поставки здійснюються в два етапи: вивезення в Росію і подальший експорт антрациту в країни Європи та Азії.

На першому етапі місцеві компанії в ОРДЛО (виробники) відвантажують видобуте вугілля для поставок до Росії.

Всього таких структур в “ЛНР/ДНР” близько 20. Найбільші з них – “державні”, тобто контролює їх керівництво так званих “республік”.

Це вугілля оформлюється на російській митниці як імпорт з України і продається трейдерам у Росії.
Таких трейдерів понад 30. Більшість цих покупців зареєстровані в Ростовській області РФ у 2014-2016 роках спеціально під вугільні контракти з ОРДЛО.

У 2016 році з окупованих територій Донбасу до Росії вивезли близько 940 тис. тонн антрациту на суму 36 млн. доларів і ще близько 95 тис. тонн інших марок вугілля – на суму 8 млн доларів.
У 2015 році обсяг поставок був більшим – близько 1,3 млн тонн.

 

На другому етапі вугілля експортується з російських портів у Європу.
Щоб легалізувати поставки незаконно вивезеної продукції, російські компанії залучили державну “РЖД-Логістику”.

“Лізі” вдалося відстежити за 2016 рік експорт із Росії близько 800 тис. тонн антрациту, попередньо вивезеного з окупованого Донбасу. Це вугілля постачається до Туреччини, Італії, Естонії та Грузії.

Ланцюжок вивезення вугілля з окупованих районів в Росію замикається в основному на двох пов’язаних між собою офшорних компаніях. Це британська Coal Trade Antrahcit LLP (Лондон) і Grecol Limited (Гонконг). Гонконгська “офшорка”, за даними британського реєстру, є єдиним власником лондонської.

На адресу цих двох структур із російських портів в 2016 році було відвантажено 588 тис. тонн вугілля українського походження, тобто 73% експорту всього донбаського антрациту з Росії.

 

Два ростовські вугільні трейдери і топ-менеджер великого українського енергохолдингу розповіли, що ці компанії контролюються братами Олександром та Сергієм Мельничуками. Про те, що вони займаються вивезенням вугілля з окупованого Донбасу, неодноразово писали ЗМІ.

Олександр Мельничук, за даними сепаратистських ЗМІ, є (або був) так званим “заступником міністра енергетики ЛНР”.
Він же володіє великою збагачувальною фабрикою “Дар’ївська”, яка нелегально вивозила вугілля з Донбасу в 2015 році, 10% “Кримської паливної енергетичної компанії” (КТЕК, Сімферополь), через яку невеликі обсяги палива з Донбасу потрапляли в Крим.

Також Мельничуку належать частки в компаніях ЮТЕК і “Вугільні технології” (обидві – Київ).
Перша постачає на окуповані території моторні масла і арматуру, друга вивозить антрацит.

Людина з таким ім’ям і прізвищем з 2012 року значиться в польському реєстрі юросіб, як керівник вугільного трейдера DonCoalTrade sp zoo, а також британської Renton Resources llp.

Брат Олександра – Сергій – володіє ГЗФ “Космонавтів” в окупованих Ровеньках і ТОВ “Ровеньки-Вуглепостач” (Київ).
Ця компанія примітна тим, що в 2016 році офіційно експортувала через Україну сортовий антрацит, що вивозиться з “ЛНР”.

Він добувався, зокрема, на шахтах підприємства ДТЕК “Свердловантрацит”, що належить Рінату Ахметову. Весь експорт йшов через Muskwell Import LLP. Єдиним власником цієї британської компанії є громадянка України Любов Мельничук.

Читайте також:
Російська урядова компанія “Промсырьеимпорт” монопольно
постачає пальне для ОРДЛО, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна