У Генпрокуратурі пояснили, як Саакашвілі може потрапити в Україну й подати до суду

 

Євген Єнін
заступник генерального прокурора

Країна “експертів з усіх питань” (FB)

Реально викликає посмішку, коли цілий кандидат філософських наук “мудрує” в прямому ефірі телеканалів над перспективами заочного засудження Януковича, інший педагог-науковець глаголить про реформу Генпрокуратури/Генасамблеї ООН тощо.

Вчора стикнувся з чимось подібним у пості достатньо авторитетного блогера Юрія Бутусова.

Не хотів би торкатись політичних аспектів написаного Бутусовим (хоча й маю підозру, що він навряд чи в курсі всіх тонкощів взаємин Петра Порошенка з Міхеілом Саакашвілі), зупинюсь лише на юридичних аспектах поста [щодо незаконності позбавлення Саакашвілі громадянства України]:

1. Помилка Саакашвілі – ніхто не каже, що при оформленні громадянства не було порушень – за це мають нести адмін- чи дисциплінарну відповідальність відповідні чиновники. АЛЕ за свою “помилку” має відповісти і громадянин Саакашвілі, який поставив хрестик в графі “під судом та слідством в іноземній державі не перебуваю”, а абзацом нижче після “попередження про можливість втратити громадянство України у разі подання неправдивих відомостей” поставив підпис.

2. Про відсутність у “групи людей” морального права вирішувати долю громадянства та потребу в підтвердженні цього рішення в суді/третейському суді – є встановлений законом про громадянство порядок втрати громадянства, що передбачає відповідне подання ДМС, розгляд його комісією з питань громадянства та подальшу рекомендацію президенту України щодо прийняття рішення.

Тобто є чітко передбачений законом адміністративний, а не судовий шлях втрати громадянства України. Саакашвілі може оскаржити це рішення в Вищому адмінсуді, так само як і отримати копію указу.

Неопублікування указу не є жодним порушенням прав людини, а навпаки вимогою чинного законодавства з питань захисту персональних даних.

3. Пропуск Саакашвілі (наразі особи без громадянства, якщо не підтвердиться інфо про наявність у нього паспортів третіх країн) в Україну можливий лише після оформлення візи.

Будь-які перформанси в оточенні активістів чи нелегальний перетин кордону дають стовідсоткові правові підстави для притягнення його до адмінвідповідальності, а осіб, що сприятимуть такому незаконному перетину кордону – до кримінальної відповідальності (і не кажіть потім, що не попереджали).

4. Ненадання права на в’їзд Саакашвілі з метою особистої присутності під час судового засідання не може розглядатися як підстава для оскарження права на справедливий суд, оскільки право на в’їзд до іноземної держави не є правом, гарантованим Конвенцією, і позивач може захищати свої інтереси через захисника.

Читайте також:
Саакашвілі хоче приїхати в Україну на суд
і готовий взяти назад слова про “боягуза-Порошенка”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна