Російська урядова компанія “Промсырьеимпорт” монопольно постачає пальне для ОРДЛО, – ЗМІ

 

Російське зовнішньоекономічне об’єднання “Промсировинаімпорт” (“Промсырьеимпорт”), що належить міністерству енергетики РФ, є монопольним постачальником палива на непідконтрольні уряду України території Луганської та Донецької областей.
Про це йдеться в розслідуванні Ліга.net.

У 2016 році “Промсировинаімпорт” поставив в окуповані РФ райони Донбасу більше 200 тис. тонн бензинів, дизельного палива і моторних олив на суму 116 млн. доларів. Це 86% всіх поставок паливно-мастильних матеріалів в ОРДЛО і 100% всього моторного пального (крім скрапленого газу).

“У першому півріччі 2017 року “Промсировинаімпорт” поставив в ОРДЛО 93 тис. тонн на суму 64 млн. доларів.

“Промсировинаімпорт” відноситься до так званих спеціальних зовнішньоекономічних організацій РФ. Компанія займається виконанням зовнішньоекономічних угод, імпортно-експортними операціями на основі спеціальних рішень уряду РФ, зокрема за рахунок державних валютних резервів.

Компанія поставляє в ОРДЛО нафтопродукти в режимі спеціального експорту, тобто без сплати митних зборів.

У липні 2017 року експортне мито на бензини й дизельне паливо становила в Росії 24,2 дол/т.

Незважаючи на пільги, бензин і дизельне паливо на територіях, які контролюють “ДНР/ЛНР”, коштують дорожче, ніж у Ростовській області РФ, в середньому на 5-15 руб/л.

“Промсировинаімпорт” закуповує всі нафтопродукти для сепаратистських утворень сходу України у нафтопереробних заводів Башкортостану (“Башнефть”), що належить “Роснафті” (“Роснефть”).

У 2016 році Рада нацбезпеки і оборони України внесла “Башнефть” до санкційного списку.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна