Причиною трагедії під Мар’їнкою стало подвійне заряджання міномета “Сани”, – ГПУ

 

Вибух 8 серпня на позиціях ЗСУ поблизу Мар’їнки, внаслідок якого двоє військовослужбовців загинули і п’ятеро отримали ушкодження, стався внаслідок хибного заряджання міномета “Сани” двома боєприпасами.

Як повідомили в управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури, такою є попередня версія слідства.

У відомстві зазначили, що військова прокуратура Донецького гарнізону здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення правил поводження зі зброєю, а саме – мінометом калібру 120 мм 2С12 “Сани”.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 414 КК України (порушення правил поводження зі зброєю, що спричинило загибель кількох осіб та заподіло тілесні ушкодження кільком особам).

“Установлено, що 8 серпня 2017 року близько 04:25 на бойовій позиції поблизу Мар’їнки внаслідок порушення військовослужбовцями однієї з військових частин правил поводження зі зброєю при здійсненні вогню у відповідь відбувся розрив міни в каналі ствола 120-мм міномету 2С12 «Сані». Внаслідок цього загинули 2 військовослужбовці, а ще 5 отримали поранення”, – йдеться в повідомленні ГПУ.

У кримінальному провадженні проведено низку невідкладних слідчих дій, зокрема огляд місця події, під час якого вилучено міномет 2С12 “Сани” 120-го калібру. Призначена комплексна балістична, вибухо-технічна та експертиза, встановлюються та допитуються свідки і очевидці події.

“Попередня версія слідства – вибух стався внаслідок подвійного заряджання каналу ствола міномету різними військовослужбовцями двома боєприпасами”, – заявили у відомстві.

Як повідомляла “Новинарня“, у вівторок, 8 серпня, ввечері прес-центр штабу АТО повідомив, що біля Мар’їнки Донецької області під час перестрілки з ворогом через вихід з ладу та розрив озброєння двоє українських військових загинули, п’ятеро отримали поранення.
У штабі АТО й Міністерстві оборони не називали вид зброї, яка розірвалася і спричинила трагедію.
Як стало відомо від комбата В’ячеслава Власенка “Філіна”, загиблі – військовослужбовці 46-го батальйону “Донбас-Україна”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна