Піврічний звіт НАБУ: 219 підозрюваних, 15 обвинувальних вироків

 

З моменту початку розслідувань завдяки роботі детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів САП вдалося відшкодувати понад 136 млн. грн. збитків, завданих державі внаслідок корупційних злочинів.  Ідеться про кошти, повернуті безпосередньо на рахунки державних підприємств, а також конфісковані за рішенням суду.
Правоохоронцям також вдалося запобігти розкраданню ще майже 900 млн. грн. Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник на прес-конференції в четвер, 10 серпня, представляючи звіт про результати діяльності Бюро за перше півріччя 2017 року.

“За півроку, що минули, Національне бюро завершило процес свого інституційного становлення. Запрацювали всі три територіальні управління НАБУ – у Львові, якому вже рік, та нові – в Одесі та Харкові. При кожній із цих штаб-квартир функціонують відділи детективів, які спеціалізуються на викритті корупційних злочинів на місцях. Із 700 штатних посад НАБУ вакантними залишаються всього 50”, — сказав Ситник.

Директор НАБУ повідомив, що станом на кінець червня 2017 року в роботі детективів Бюро перебувало 371 кримінальне провадження, в яких статус підозрюваних мали 219 осіб.

За час ведення досудових розслідувань НАБУ до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 121 особи.

Директор Бюро нагадав, що впродовж перших шести місяців НАБУ та САП реалізували низку масштабних операцій, які дозволили викрити корупційні схеми, що впродовж багатьох років залишались поза увагою правоохоронних органів.

“Серед них — унікальна спецоперація з викриття політичної корупції у «бурштиновому бізнесі», розслідування епізоду за участю голови Державної фіскальної служби у так званій «газовій справі», викриття корупції на ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», який є найбільшим підприємством з видобутку урану в Європі”, – ідеться в повідомленні.

“НАБУ проводить активну позовну роботу зі скасування угод, через які держпідприємства зазнають збитків. У стадії виконання перебувають судові рішення, згідно з якими державі повернуть ще майже 90 млн. грн.”, —  зазначив також директор Бюро.

За його словами, основним викликом для Національного бюро залишається відсутність вироків у справах, які НАБУ та САП скеровують до суду. За півтора року розслідувань всього 15 обвинувальних вироків набрали законної сили. Це приблизно п’ята частина від справ Бюро, які знаходяться у судах.

“Сподіваємося, що цієї осені парламент матиме політичну волю для створення незалежного Спеціалізованого антикорупційного суду. Створенням антикорупційних палат на базі діючих нереформованих судів, як це пропонують деякі законотворці, проблему не розв’язати”, – наголосив Артем Ситник.

Читайте також:
НАБУ вважає, що главу Єврокомісії в Києві дезінформували:
альтернативи Антикорупційному суду немає

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна