Волонтер Дейнега розповів, чому подаровані США безпілотники виявилися марними на Донбасі

 

Частина наданої Заходом військової допомоги Україні використовується неефективно або не використовується з різних причин. Про це йдеться у матеріалі волонтера фонду “Повернись живим” Віталія Дейнеги на “Українській правді”.

Він пояснив ситуацію на прикладі американських безпілотних літальних апаратів Raven: ці БПЛА не розраховані на війну з високотехнологічним супротивником, який має сучасні засоби радіоелектронної боротьби на території з великою кількістю ліній електропередач та за умов суворої української зими.

“Такий комплекс здатен літати на відстані до 10 кілометрів. Фактично ж, військові змогли підтвердити запуски на максимальну дальність у 6 км, після чого літак починав втрачати керованість, або якість картинки падала до неприйнятної. Лінія електропередач або будь-яке інше джерело електромагнітного випромінювання на маршруті слідування може стати причиною ще більшого скорочення цієї відстані”, – зазначив Дейнега.

Крім того, передача сигналу ведеться незахищеним аналоговим каналом, а отже, за наявності обладнання його можуть дивитися обидві сторони.

Тобто фактично цей безпілотник придатний для війн десь в Африці та Афганістані, де супротивник має здебільшого легку стрілецьку зброю.

А в умовах позиційної війни з технічно сильним супротивником ці комплекси виявились технікою одного класу з побутовими квадрокоптерами. Більше того, за можливостями вони поступаються безпілотникам вітчизняного виробництва, зокрема “Лелека-100”.

“І це лише частина проблеми. Справа в тому, що ефективність безпілотного комплексу визначається, у першу чергу, кваліфікацією екіпажу. Підготовка цих екіпажів відбувалася у Сполучених Штатах та Житомирі. Цілком очевидно, в Житомирі якість такої підготовки була значно нижчою”, – додав волонтер.

Крім того, значна кількість людей, які пройшли цю підготовку, вже демобілізувалась або отримала інші посади.

Ще одним суттєвим недоліком комплексу виявилась його балансова ціна: солдати часто бояться запускати його, адже після втрати є ризик понести за це матеріальну відповідальність, хоча й існує процедура списання.

Віталій Дейнега нагадав, що ціна наданих Україні комплексів склала 12 мільйонів доларів. Та, очевидно, ця недешева допомога не мала суттєвого впливу на хід бойових дій.

Читайте також:
“На тобі, небоже”. 72 американські дрони, передані ЗСУ, виявилися непотребом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна