Грузія й НАТО засудили візит Путіна в окуповану Абхазію

 

Північноатлантичний альянс засудив візит президента Росії Володимира Путіна до окупованої Абхазії в річницю збройної агресії РФ проти Грузії.

“Візит президента Путіна в грузинський регіон Абхазія у дев’яту річницю збройного конфлікту підриває спроби міжнародної спільноти знайти мирне та узгоджене рішення конфлікту”, – заявив речник НАТО в коментарі агентству Reuters.

Також поїздку російського лідера розкритикувало Міністерство закордонних справ Республіки Грузія. Відомство заявило, що візит російського лідера є продовженням цілеспрямованої політики Москви проти Грузії.

“Подібна цинічна дія у дев’яту річницю серпневої війни служить узаконенню з російської сторони насильницької зміни державних кордонів суверенної держави шляхом військової агресії, етнічної чистки і окупації. Цим ходом Кремль також безрезультатно намагається підтримати, і легітимізувати свої окупаційні режими”, – наголошується в заяві, яку цитує агентство “Грузия Online“.

Як повідомляє РІА “Новости“, Путін прибув до Абхазії напередодні, цей візит став першим із 2013 року.
Російський президент зустрівся з лідером невизнаної республіки Раулем Хаджимбою та заявив, що між Москвою і Сухумі склалися “абсолютно особливі відносини”.

Як відомо, Абхазія де-юре є автономною республікою в складі Грузії.
У 1992 році етнічні абхази у Верховній Раді автономії за бойкоту депутатів-грузинів проголосили незалежність від Грузії, що спричинило грузинсько-абхазьку війну, в якій самопроголошеній “Республіці Абхазія” надавала активну підтримку Росія.
Після російсько-грузинської війни 2008 року “незалежність” Абхазії визнали Росія (26 серпня 2008 року), згодом – Нікарагуа, Венесуела, Науру.
Крім того, Вануату і Тувалу приймали рішення про визнання в 1011 році, але відкликали їх у 2013 і 2014 роках відповідно.
Відтак Абхазія залишається проросійським квазідержавним утворенням, непідконтрольним владі Тбілісі. ООН визнає Абхазію територією Грузії.

Читайте також:
Дев’ята річниця агресії РФ проти Грузії: тоді Україна стала плацдармом
для нападу і проковтнула путінську авантюру, – Тимчук

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна