Україна зібрала інформацію про 90 осіб у полоні ОРДЛО із 137-ми зі списку на обмін, – Геращенко

 

Українська сторона із різних джерел отримала підтверджені дані про перебування в полоні бойовиків ОРДЛО 90 громадян України із тих 137-ми, яких Київ називає заручниками сепаратистів і вносить до списку на обмін.
Як передає “Новинарня“, про це перша заступниця голови Верховної Ради, представниця України у Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко заявила в інтерв’ю УНІАН.

“На сьогодні зі 137 осіб (більше 60 людей – військові та ті, хто має стосунок до силових структур, інші – цивільні), які є в нашому списку, вони (сепаратисти ОРДЛО – “Н”) підтверджують 71 українця. А інші – де? Може, з ними така сама ситуація, як з Асєєвим і Сурженко? Може, саме тому в ці тюрми не пускають Червоний хрест, інші гуманітарні організації, щоб ми не знайшли цих людей?
Однак ми по крупинках, через волонтерів, збираємо і знаходимо інформацію. Наразі у нас є інформація про утримання 90 людей зі списку. І тому для нас завжди важливо вибити підтвердження, що ця людина у них. Тоді є шанс включення її до списків [на обмін]”, – сказала Геращенко.

“Ми два місяці бились за те, щоб нам надали інформацію про утримання Асєєва (блогер і журналіст Станіслав Асєєв, зниклий в Донецьку“Н”), а нам говорили – «ми не знаємо», «у нас немає офіційної інформації». Потім, коли ми на мінській групі вже носом ткнули їх у папірець від так званого «МГБ ДНР»» (це була відповідь матері Асєєва, що він у них), (…) тільки тоді вони визнали: «Ну, добре, значить, він у нас». Так само відбувалося з [Людмилою] Сурженко. В той день, коли ми розбиралися по її долі в Мінську, її катували [в Луганську]“, – нагадала віце-спікер ВР.

За словами Герашенко, “Україна б’ється за своїх громадян. Та сьогодні, на жаль, долі заручників стали важелем тиску для РФ і їх маріонеток , які намагаються шантажувати Україну”.

Вона наголосила на темі українських заручників в ОРДЛО як прояві “активної роботи РФ і її агентів по внутрішній дестабілізації України”.

“Очевидно, що для нашого суспільства тема заручників – дуже чутлива і резонансна. Мами, дружини, родини заручників б’ються в усі двері, аби витягти своїх. Але, попри всі наші зусилля, немає прогресу. І це також працює на дискредитацію мінського процесу і внутрішню дестабілізацію. У нас так багато теоретиків, які «знають», як закінчити війну, перемогти Путіна, всіх звільнити, і ці політикани цинічно використовують горе мам, родин. Вони голосно вимагають негайно розірвати мінські угоди, іти в наступ, кричать: а що ж робить мінська група, що ж робить українська влада? Зверніть увагу, не російська влада, яка розв’язала цю війну, а українська. РФ дуже вдало намагається все це використовувати, бо внутрішня дестабілізація України – важливий елемент гібридної війни”, – заявила Ірина Геращенко.

Учасниця ТКГ розповіла, що бойовики “ДНР/ЛНР” не хочуть допускати до ув’язнених українців уповноважену з прав людини Валерію Лутковську, пояснюючи це тим, що в Макіївській колонії вже була депутатка Надія Савченко і скарг на умови утримання полонених не зафіксувала.

Геращенко зазначила, що “до людей, які здійснили злочини проти України і які утримуються в пенітенціарних установах (та присутні в списках на обмін – “Н”), є доступ родичів, правозахисників, Міжнародного комітету Червоного хреста, ОБСЄ, Міжнародної моніторингової місії ООН з прав людини”.

“Ці люди отримують посилки, мають право на листування, вони телефонують своїм родинам. І – що важливо – список цих людей скорочується, тому що в когось закінчився термін відбування покарання, наприклад, раніше, по «закону Савченко»… Щотижня виходить одна-дві особи”, – сказала Геращенко.

“А що ж відбувається з нашими громадянами? Вони безправні. До них зовсім немає доступу, навіть представників Міжнародного комітету Червоного хреста. Тільки двічі Червоному хресту вдалося передати посилки начальнику колонії в Макіївці, де утримують наших військових, але доступу до заручників жодного разу не було, тобто МКЧХ хлопців не бачили”, – наголосила учасниця ТКГ.

Вона нагадала, що “один раз, влітку минулого року, до них допустили представника місії ООН з прав людини, а в жовтні минулого року їх відвідав координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріш”.

“Нещодавно у них побував священник УПЦ МП (очевидно, що з інших конфесій навряд чи допустили б), який надав психологічну допомогу, міг сповідувати хлопців. Та, я вважаю, що в цих умовах, коли церква може підтримати і передати листи, ми маємо використовувати будь-яку можливість для підтримки наших заручників. Такою є моя позиція”, – зазначила Ірина Геращенко.

Читайте також:
Як вижити в полоні та після нього

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна