Бойовики “ЛНР” відпустили інваліда по слуху Людмилу Сурженко. Її катували

 

29 липня бойовики ОРЛО відпустили українську громадянку Людмилу Сурженко, що має вади слуху, зі слідами фізичного впливу.

Як повідомив заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко, жінці самостійно вдалось перетнути КПВВ “Станиця Луганська” у важкому психологічному стані, після чого їй було надано необхідну медичну допомогу.

Як інформувала “Новинарня“, Людмила Сурженко (псевдонім у соцмережах Людмила Ясная) була затримана бойовиками 13 липня під час перетину лінії розмежування в районі КПВВ “Станиця Луганська”.
Приводом для затримання стало невиконання Сурженко команд бойовиків.

Клименко уточнив, що Людмила Сурженко є інвалідом дитинства по слуху, користується слуховим апаратом, на якому на той час вийшли з ладу акумулятори.

Надалі так зване “МДБ ЛНР” здійснювало тиск на українську громадянку, в тому числі фізичний (плоскогубцями пошкоджено палець на руці), з метою оприлюднення у подальшому відео із її зізнаннями в “роботі на українські спецслужби”.

29 липня Сурженко відпустили на волю.

“Обласна влада надає Людмилі всю необхідну допомогу. Підготовлені звернення до міжнародних організацій та судових інстанцій з приводу кричущого порушення прав людини! Черговий матеріал для Гаазького трибуналу”, – зазначив Клименко у “Фейсбуці”.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко в соцмережі заявила, що питання про долю Сурженко українська сторона піднімала на останній зустрічі ТКГ в Мінську, а також направляла відповідні листи з проханням надати інформацію про її місце утримання.

“З ОРЛО традиційно відповідали, що їм нічого не відомо про затримання жінки”, – додала вона.

За словами Геращенко, факт катувань Людмили Сурженко “стане предметом жорсткої розмови під час скайп-конференції щодо заручників у форматі Мінськоі гуманітарної групи” в понеділок, 31 липня.

“Також я вимагатиму від координатора ОБСЄ в групі відвідати українських заручників на окупованих територіях, до яких роками не допускають МКЧХ (представників Міжнародного комітету Червоного хреста – “Н”) та інші міжнародні організації. Це неправильно, що протягом всього часу роботи Мінської групи представник ОБСЄ лише раз відвідав українських заручників, і бачив лише кількох з них, а не всіх.
До українських тюрем всі міжнародні організації мають доступ. А всі факти катування українців бойовиками мають бути засуджені як українськими, так і міжнародними судами.
Я сподіваюся , що за фактом незаконного утримання і катування пані Сурженко бойовиками вже порушено кримінальну справу проти контрольованих РФ бойовиків”, – заявила Ірина Геращенко.

“В нас є ще одна хороша новина , але про неї дещо згодом. Дякую волонтерам і всім причетним до добрих новин в ці дні”, – додала Геращенко.

Читайте також:
Бойовики “ДНР” звільнили двох українців у справі журналіста Асєєва

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна