Верховний суд РФ збільшив термін ув’язнення кримчанина Зейтуллаєва до 15 років

 

Верховний суд Росії розглянув апеляцію громадянина України Руслана Зейтуллаєва і збільшив йому термін ув’язнення – з 12 до 15 років.

Про це повідомляє у “Фейсбуці” його адвокат Еміль Курбедінов.

Апеляції подали як сам Зейтуллаєв і його захист, так і сторона звинувачення. Прокуратура РФ вимагала збільшити термін покарання до 17 років.

За словами адвоката, Зейтуллаєв, якого окупаційна російська влада затримала у справі “Хізб ут-Тахрір” оголосив третє голодування.

Він вимагає зустрічі з українськими консулом і уповноваженим з прав людини Валерією Лутковською. Також ув’язнений просить допустити в СІЗО Ростова російських правозахисників, представника Генконсульства України, журналістів, які хочуть його відвідати в СІЗО.

Водночас під час короткої перерви, поки колегія перебувала в нарадчій кімнаті, спілкуватися із Зейтуллаєвим заборонили не тільки адвокатам, а й українському консулу, який прийшов на засідання.

Захисники в суді подали клопотання – повернути Зейтуллаєва, як громадянина України, в Україну, і припинити переслідування кримських татар за національними і релігійними ознаками.

“Клопотання взяте судовою колегією до уваги, але не належить до предмета судового розгляду”, – заявив суддя, відхиливши клопотання.

Зейтуллаєв намалював у відповідь кілька плакатів, у тому числі “Репресії XXI століття”, які мовчки показав на камеру, повідомляє “Крим. Реалії“.

26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ засудив громадянина України Руслана Зейтуллаєва до 12 років колонії суворого режиму.

Раніше, 7 вересня 2016 року, той самий суд виніс вироки кримським татарам Руслану Зейтуллаєву, Ферату Сайфуллаєву, Рустему Ваїтову і Нурі Прімову, визнавши їх винними в причетності до забороненої в Росії організації “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі” і створенні в окупованому Криму її осередку.

В Україні ця організація існує безперешкодно і не визнана екстремістською.

Тоді обвинувачених засудили на терміни від 5 до 7 років позбавлення волі, при цьому вони провину не визнали.

Але 27 грудня 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву – нібито очільнику групи – та відправив справу на новий розгляд, аби посилити покарання.

Кримський татарин 23 дні тримав голодування на знак протесту.

На захист Зейтуллаєва став Європарламент та інші міжнародні структури.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню у Росії.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Курбедінов зазначає, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об’єднань, названих терористичними.

Читайте також:
Нова стаття кримським татарам у справі “Хізб-ут Тахрір”
– “насильницьке захоплення влади в Росії”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна