УПЦ Московського патріархату просить владу забезпечити альтернативу біометричним паспортам

 

Керівний орган Української православної церкви Московського патріархату – Священний синод – звернувся до президента України, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра із закликом створити для вірян МП альтернативу біометричним паспортам, які нібито можуть використовуватися для впливу на людину з метою “духовного маніпулювання”.

Як передає “Новинарня“, звернення ухвалене на зборах синоду 26 липня.

Його підписав головуючий – Блаженніший митрополит Київський і всієї України (УПЦ МП) Онуфрій, а оприлюднив інформаційно-просвітницький відділ церкви.

Синод зазначає, що “питання щодо впровадження в Україні біометричних документів впродовж останніх кількох років викликає занепокоєння у багатьох вірян Української православної церкви [Московського патріархату]”, і “за останні півроку кількість подібних звернень значно збільшилась”.

У зверненні вказано, що постанова Кабміну №302 від 25 березня 2015 року передбачала право отримання паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія. Проте, відповідно до змін 26 жовтня 2016 року, прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, з 1 листопада 2016 року припиняється.

“Таким чином, альтернатива в отриманні паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія (чіпу), була скасована”, – констатує синод УПЦ МП.

Церковники Московського патріархату “розуміють прагнення Держави привести національне законодавство у відповідність до міжнародних вимог”. Але зауважують, що закони демократичної держави “не [повинні] знищувати найвищу цінність людини — Богом даровану свободу”.

“У своїх численних зверненнях віряни Української православної церкви висловлюють небажання отримувати паспорт у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, за своїми релігійними переконаннями. Тому Церква не може бути байдужою до волевиявлення своїх віруючих і вважає неприпустимими будь-які форми примусу громадян до використання електронних ідентифікаторів, автоматизованих засобів збору, обробки та обліку персональних даних, оскільки це призводить до порушення основних прав людини.

Окрім цього, відсутні будь-які гарантії, що електронна система контролю над людиною не буде використовуватися для впливу на людину з метою її духовного, політичного чи економічного маніпулювання.

А тому вважаємо, що такого роду технології та засоби, які використовуються при виготовленні паспорта громадянина України, не повинні бути безальтернативними, а передбачати можливість використання традиційних методів ідентифікації особистості, тим більше, що така практика існує в багатьох країнах”, – сказано в листі до керівників держави.

Відтак, “підтримуючи волевиявлення багатомільйонної пастви”, синод УПЦ МП звертається до президента Петра Порошенка, голови ВР Андрія Парубій і прем’єра Володимира Гройсмана “з проханням відновити можливість отримання паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, та забезпечити альтернативу при прийнятті будь-яких ідентифікаторів, що передбачають можливість вибору традиційних методів посвідчення особи”.

Це звернення було ухвалене напередодні 15-тисячної хресної ходи УПЦ МП в Києві, на якій зокрема порушувалося й питання відмови від біометричних паспортів.

Як відомо, УПЦ Київського патріархату, УГКЦ та інші основні християнські конфесії в Україні не висловлюють занепокоєння з приводу біометричних паспортів.

Читайте також:
Рада прибрала з паспортів російську мову і штамп про шлюб

РНБОУ затвердила в’їзд по біометричних паспортах і реєстрацію росіян

Із 1 червня українці можуть їздити в Туреччину за внутрішнім паспортом
– ID-карткою

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.