Причиною розстрілу АТОвців у Дніпрі став конфлікт забудовників. ФОТО, ВІДЕО

Едмонд Саакян

Стрілянина біля кафе-кальянної “Д.О.М.” у Дніпрі 24 липня сталася під час перемовин місцевого забудовника Едуарда Саакяна та громадянина Ізраїлю Шоломона Нахшона.

Про це розповів поранений під час суперечки брат забудовника Едмонд Саакян – адвокат, ветеран АТО Едмонд Саакян, передає “Цензор.нет”.

Як писала “Новинарня“, внаслідок перестрілки загинули Олексій Вагнер, колишній військовий 20-го мотопіхотного батальйону 93-ї бригади, та екс-боєць 11-го мотопіхотного батальйону 59-ї бригади Максим Іващук.

“Мій брат Едуард багато років займався будівельним бізнесом разом з Нахшоном. Вони побудували багато будинків, реалізували багато спільних проектів. На жаль, у них виник конфлікт через їхній останній проект  – багатоквартирний будинок на вулиці Абхазькій, 26. Після того, як там було продано всі квартири, Нахшон почав вимагати від брата 119 тисяч доларів, це ціна останньої квартири”, – пояснив Едмонд Саакян.

Сторони не змогли дійти згоди і, як стверджує Саакян, Шоломон Нахшон почав погрожувати його братові фізичною розправою. Ворота будинку Саакяна нібито облили кров’ю й підкинули похоронний вінок.

“Я намагався їх помирити, телефонував Нахшону, казав, чому ви не можете домовитися, давайте сядемо з документами, поговоримо”, – зазначає адвокат.

Зрештою Нахшон погодився на зустріч із братами Саакянами, але взяв з собою на зустріч чотирьох невідомих.

Розмова відбувалася біля кальянної на проспекті Гагаріна, 92.

Із Саакянами прийшли ветерани АТО Олексій Вагнер та Максим Іващук.

Під час зустрічі, каже брат забудовника, один із супутників Нахшона витягнув револьвер, а ще в одного він помітив автомат АКСУ під курткою.

На відео, яке показав канал “Еспресо”, він зазначає, що вдав, ніби злякався, і пішов до машини. Там витягнув із багажника мисливську рушницю.

“Щойно я спробував узяти до рук зброю, бандити відкрили вогонь. У мене влучила відразу друга або третя куля. Вони стріляли впритул. Я відкрив у відповідь вогонь з-за машини. Потім у мене ззаду вистрілили з дробовика”, – розповів Едмонд Саакян.

За його словами, група підтримки Нахшона заздалегідь готувалася до скоєння вбивства.

“Вони підготувалися до нападу, оточили нас, мабуть, припускали, що стрілятимуть”, – додав адвокат.

Відео стрілянини (містить сцени насильства!):

Едмонд Саакян був прооперований у лікарні Мечникова, зараз його стан стабільний, повідомляє “Дніпроград”.

Загалом він отримав чотири поранення, з яких серйозне – одне – наскрізне поранення в живіт.

Лікарі називають стан постраждалого стабільним середньої тяжкості, констатують значну втрату крові.

У відділенні хірургії Саакян переведений із реанімаційної палати в загальну, дав свідчення поліції.

Едмонд Саакян в лікарні. Кадр відео

На даний час відділення, де лікуються Саакян та четверо нападників, перебуває під суворою охороною.

Самого адвоката від злочинців, у яких місцева поліція впізнала представників організованого злочинного угрупування, відділяє скляна перетинка. Вони постійно перебувають у полі зору один одного.

Перестрілка в місті Дніпро ввечері 24 липня сталась через економічні, а не кримінальні чи політичні питання.
Про це заявив на брифінгу заступник начальника – начальник кримінальної поліції Головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області Олег Грозь.

“Зустріч не носила кримінального, політичного чи іншого характеру – на зустрічі вирішувалися виключно економічні питання. Вочевидь, не дійшли згоди – й одна зі сторін вирішила вирішити його силовим способом”, – сказав він.

В результаті у нас виникла перестрілка, в результаті перестрілки – два загиблих і п’ять осіб поранено, в тому числі Едмонд Саакян і четверо нападників“, – констатував Грозь.

Він уточнив, що одна зі сторін спершу вдалася до фізичної агресії, а потім застосувала зброю.

Двох людей із цих чотирьох затримано за 208-ю статтею, їм висувається вже звинувачення, і роль ще двох людей буде вивчена”, – повідомив Грозь.

На брифінгу уточнили: “Багато хто з нас намагався пов’язати цей інцидент із подіями 9 травня з однієї причини, що Едмонд (Саакян) є головою комісії з роботи з правоохоронними органами та прокуратурою щодо подій 9 травня. На сьогодні я вам можу сказати, що однозначно – це не події, пов’язані з 9 травня (коли в Дніпрі побили АТОвців “Н”)“, – повідомив учасник брифінгу.

Затримані нападники в лікарні:

Перестрелка в Днепре: убиты участники АТО Алексей Вагнер и Максим Иващук, ранен Эдмонд Саакян, четверо нападавших ранены и задержаны 02Перестрелка в Днепре: убиты участники АТО Алексей Вагнер и Максим Иващук, ранен Эдмонд Саакян, четверо нападавших ранены и задержаны 03Перестрелка в Днепре: убиты участники АТО Алексей Вагнер и Максим Иващук, ранен Эдмонд Саакян, четверо нападавших ранены и задержаны 04

Троє із затриманих, за словами полковника Грозя, – жителі міста Дніпро, один з них – громадянин іншої держави, але не Росії, ще один – виходець із Донецького регіону.

За його словами, поліцейські переслідували нападників від місця стрілянини до лікарні. Там уже з’явилися адвокати.

“Вчора оголошувалася [спецоперація] “Сирена”: нам треба було з’ясувати знаходження ще одного автомобіля. Автомобіль знайдено, він також у експертів, вони працюють із цим автомобілем, вивчаються речові докази, які є в ньому”, – сказав Грозь і уточнив, що “в автомобілі нікого не було”.

Полковник поліції уточнив, що правоохоронці розшукують і інших осіб, які “були задіяні під час цієї перестрілки”. “Нас ще цікавлять як мінімум три особи”, – сказав Грозь.

На запитання про загальну кількість нападників і їхніх візаві полковник поліції відповів, що дані свідків різняться – тому він обмежився даними про тих, хто потрапив до лікарні, і ще трьох осіб, яких поліція намагається встановити.

На місці події і в автомобілі вилучено зброю: “Маємо автомат Калашникова, пістолети та іншу зброю, яке буде досліджено – його історія, можливе використання в інших злочинах, цим зараз займаються експерти”.

Стрілянину, яка сталася у місті Дніпро ввечері 24 липня, розслідують як умисне вбивство (п.1 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України).

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна