Апеляційний суд скасував стягнення з Газпрому 80 млн. грн. на користь України

 

Апеляційний суд скасував рішення Господарського суду Києва про стягнення 79,877 мільйона гривень дивідендів з компанії “Газтранзит”.

Відповідне рішення ухвалив Київський апеляційний господарський суд, повідомляє “Економічна правда“.

Колегія суддів дійшла висновку, що задоволення заяви про звернення стягнення на дивіденди від чистого прибутку ПрАТ “Газтранзит” порушує права акціонерів “Газтранзиту”, оскільки зазначені кошти на момент стягнення належать “Газтранзиту”, а не Газпрому.

Раніше Господарський суд Києва вирішив стягнути 79,877 мільйонів гривень дивідендів ПрАТ “Газтранзит” (Київ, частково належить російському “Газпрому”) у рамках примусового стягнення з ПАТ “Газпром” штрафу Антимонопольного комітету України.

“Газпрому” і “Нафтогазу” належить по 40,2174% акцій “Газтранзиту”, ще 19,5652% акцій – турецькій компанії Turusgas.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував ПАТ “Газпром” на 85 мільярдів гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України.

Потім це рішення було кілька разів підтверджене українськими судами. Укотре 22 лютого Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з “Газпрому” штрафу, який зріс уже до 172 мільярдів гривень за рахунок пені за його несплату.

Газтранзит був створений у 1997 році для розширення пропускної здатності ГТС України для збільшення обсягів транзиту російського газу в Туреччину і країни Балканського регіону. Компанія реалізує проект з нарощування потужності магістрального газопроводу Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл, який проходить по території Одеської області та Молдови.

Читайте також:

Після Стокгольма: Газпром вважає, ніби Нафтогаз винен $1,7 млрд.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна