Бойовики ОРДЛО підтвердили утримання 71 заручника, але “продовжують спектакль”, – Геращенко

 

На переговорах гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську в середу, 19 липня, представники сепаратистів Донецької і Луганської областей підтвердили утримання в заручниках 71 українця, що на два більше, ніж раніше.
Як передає “Новинарня“, про це повідомила член гуманітарної підгрупи Ірина Геращенко.

За її словами, 19 липня українську сторону в гуманітарній підгрупі представляли уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська і керівник центру СБУ зі звільнення заручників Юрій Кочанов, які мали всі необхідні директиви та повноваження.

“Важливо – ОРДЛО підтвердили утримання 71 українця, 56 в ОРДО, зокрема і всіх наших військових в Макіївській колонії, в ОРЛО – 14.
Про цьому ОРДЛО заявили, що перевіряють інформацію про утримання ще 6 українців – в тому числі і журналіста Станіслава Асєєва, і українки (вона має вади слуху) Людмили Сурженко, що кілька днів тому зникла на КПВВ “Станиця Луганська”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

За словами першої заступниці голови Верховної Ради, “представники бойовиків знову цинічно розігрують спектакль щодо Стаса Асєєва, незаконне утримання якого вже місяць “не можуть” офіційно підтвердити”.

Як відомо, Асєєв зник ще на початку червня (імовірно був ув’язнений бойовиками “ДНР”), 15 липня вони оголосили його “в розшук”, а 16 липня екс-нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Асєєва “знайшли” і звинувачують у шпигунстві.

“Мене особисто вчергове дивує позиція ОБСЄ і їх координаторів, обов’язки яких – наполягати на наданні достовірної, точної та оперативної інформації щодо заручників в ОРДЛО, а не лише висловлювати занепокоєння. Координаторам ОБСЄ, зокрема, було надіслано і звернення Комітету ВР України з питань свободи слова з вимогою сприяти у звільненні журналіста, а не лише висловлювати занепокоєння і переживання”, – заявила Ірина Геращенко.

За її словами, представники ОРЛО заявили, що суддя українського суду Рудов, який кілька місяців тому був затриманий на КПВВ, коли їхав на окуповані території на похорони матері і потім кілька місяців утримувався в тюрмі в Луганську (він весь цей час фігурував у списках заручників), начебто випущений на волю.

“Найбільш проблемними залишаються питання, що ОРДЛО вимагає [від України] звільнення 63 злочинців, які не мають жодного відношення до конфлікту на Донбасі, [але] ОРДЛО в ультимативному тоні вимагають
звільнення цих кримінальних злочинців”, – розповіла Геращенко.

Вона наголосила, що українські представники на мінських переговорах Лутковська і Кочанов “ще раз гостро поставили питання узгодження конкретної дати звільнення всіх українців”.

“Ми готові до компромісу, аби витягти наших. І рухаємося в цьому напрямку”, – зазначила Ірина Геращенко.

Вона повідомила, що наступні перемовини відбудуться в скайп-режимі 31 липня.

“Сподіваюся, вони пройдуть вже після переговорів в нормандському форматі і будуть результативні”, – додала віце-спікер.

Читайте також попередні дані і заяви:
В ОРДЛО – 132 українські заручники і 408 зниклих безвісти, – Геращенко

Важке засідання мінської групи:
бойовики не хочуть відпускати заручників і вимагають
включити у списки на звільнення “беркутівців” з Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна