У Нідерландах в присутності короля відкрили меморіал жертвам катастрофи рейсу MH17

 

У Нідерландах, поблизу амстердамського аеропорту “Схіпхол” у місті Вейфхейзен, відбулося урочисте відкриття меморіалу жертв катастрофи рейсу MH17.

Жалобна церемонія відбулася сьогодні, 17 липня – в день третіх роковин збиття лайнера, повідомляє “Німецька хвиля“.

На відкритті меморіалу були присутні близько 2 тисяч людей – переважно родичів та близькіх загиблих, а тако король Нідерландів Віллем-Александер із королевою Максимою, прем’єр-міністр країни Марк Рютте, члени уряду та іноземні політики.

Центральні елементи меморіального комплексу – 16-метрова завдовжки і 4-метрова заввишки сталева стіна та сталеве “око”, спрямоване в небо. На його сталевій поверхні вирізьблені імена загиблих.

“Сталь символізує собою горе. Коли йде дощ, можна побачити, як по стіні стікає вода…” – сказав автор проекту Роналд А. Вестергойс.

Біля сталевої стіни розміщене велике око, в якому викарбувані імена загиблих. “Воно «дивиться» вгору. Я хотів показати зв’язок між жертвами катастрофи та їхніми рідними”, – додав Вестергойс.

Навколо комплексу висаджено 298 дерев, що утворюють “зелену меморіальну стрічку”. Ці дерева, кожне з яких символізує одного із загиблих пасажирів та членів екіпажу, посадили весною цього року родичі та близькі загиблих.

Візуалізація проекту

Під час відкриття меморіалу Імена 298 загиблих пасажирів та членів екіпажу зачитали члени їхніх сімей, а 17 місцевих дітей поклали до нього квіти.

Як відомо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля села Грабове, що неподалік міста Торез у Донецькій області (район, підконтрольний бойовикам “ДНР”).
Загинули всі 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з території, підконтрольної бойовикам, зенітно-ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.
В РФ уперто заперечують будь-які докази їх причетності до злочину.

Як повідомляла “Новинарня“, 5 червня ц.р. команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.
Також визначено особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

На початку червня стало відомо, що осіб, обвинувачених у причетності до катастрофи лайнера “Малайзійських авіаліній” на Донбасі, планують судити в Нідерландах в рамках нідерландського законодавства.

Читайте також:
Bellingcat: Із записів можна встановити,
хто з керівництва РФ дав наказ “Буку” збити “Боїнг”

Генпрокуратура встановила сто людей,
причетних до збиття з “Бука” літака рейсу MH17

Треті роковини трагедії MH17: винних у катастрофі покарають Нідерланди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна