Сидітиме 5 років: суд у Британії вперше засудив співгромадянина за участь у війні на Донбасі

 

Британський суд вперше визнав громадянина своєї країни винним у терористичній діяльності у зв’язку з його участю в конфлікті на Донбасі.

Як повідомляє Російська служба BBC, суд у Манчестері засудив 41-річного британця Бенджаміна Стімсона, який воював на боці “ДНР” і “ЛНР”, до п’яти років та чотирьох місяців в’язниці.

Суддя уточнив, що засуджує Стімсона до восьми років ув’язнення, але віднімає третину цього терміну за визнання провини.

“Ми вражені вироком. Він занадто суворий”, – заявив батько засудженого Мартін Стімсон.

“Мені шкода, що мій син туди поїхав. Ми про це не знали. Ми думали, він працює на фермі”, – додав він.

Сторона обвинувачення говорила про те, що Стімсон мав “намір за сприяння інших осіб вчинити акти тероризму шляхом вступу до лав ополчення, що протистоїть владі України, і служби бійцем ополчення”.
Однак суддя не знайшов доказів причетності найманця до терактів.

Суддя також постановив, що Бенджамін Стімсон не має екстремістських поглядів і зараз не становить небезпеки для населення Британії.

На суді Бенджамін Стімсон заперечував свою участь у військових діях. За його словами, він провів на сході України чотири місяці, працюючи водієм швидкої допомоги.

Судячи з матеріалів справи, під час його перебування на Донбасі британець провів кілька тижнів в лікарні через проблеми зі шлунком, а потім досить багато часу перебував у тиловому розташуванні формувань “ДНР”, епізодично виїжджаючи на передову.

Як інформувалаНовинарня“, у 2015 році Бен Стімсон перебував на території окупованої Луганщини і викладав “Вконтакті” свої фото у військовій формі, зі зброєю, символікою т.зв. “Новоросії”, разом із бойовиками “ЛНР” та на бойових позиціях терористів.

Найманця було заарештовано у лютому 2016 року, після того, як він повернувся в Манчестер, але відпущено під заставу до суду.

Перед цим він дав інтерв’ю ВВС, у якому заявив, що “Росія стала жертвою західної імперіалістичної агресії” і він готовий вбивати людей в ході військових дій.

Суд почався у вересні 2016 року. Бена Стімсона судили за злочини, передбачені статтею 5 закону Сполученкого Королівства про тероризм від 2006 року.

Читайте також:
Печерський суд виніс вирок бразильцю Лусваргі, терористу “ДНР/ЛНР”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна