Ухвалений закон про КС став предметом “договорняка” між БПП, “Народним фронтом” і Опоблоком

 

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закон про Конституційний Суд України.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні 13 липня за проект №6427-д проголосували 245 народних депутатів.
При цьому закон колективу авторів на чолі з Русланом Князевичем (БПП) не було б прийнято, якби не 25 голосів “Опозиційного блоку”.

 

Як заявила в соцмережі народна депутатка від “Батьківщини” Альона Шкрум, відбувся “один з найогидніших договорняків: “Народному фронту” віддають посаду омбудсмена в обмін на це голосування!”

За її словами, “інститут омбудсмена вбивають по суті, змінюють порядок голосування та роблять з нього політичну посаду для коаліції.
Зігнали весь Опоблок, і він в обмін на НЕзатримання Добкіна сьогодні дасть усі голоси, щоб допомогти президенту узурпувати владу та мати ручний КСУ!”

Ідеться про те, що в закон про КС вноситься норма про відкрите голосування за Уповноваженого з прав людини, аби можна було зафіксувати виконання політичних домовленостей.

Під час розгляду поправок до закону про КС депутатка Ольга Червакова наполягла на поправці про таємне голосування щодо затвердження омбудсмена (227 “за”). Однак у стенограмі ВР це рішення зазначено як “пропозиція до поправки 536”.

У секретаріаті уповноваженого з прав людини заявили про фальсифікацію голосування.

“Всі чули зміст поправки Ольги Червакової та головуючої Ірини Геращенко, мова йшла чітко про поправку щодо ЗБЕРЕЖЕННЯ процедури ТАЄМНОГО голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого.
Без залишення таємного голосування по Уповноваженому зал не дав би 245 [голосів] в цілому за Закон про КСУ. Народні депутати, не дайте себе обдурити!!!” – написав помічник омбудсмана Богдан Крикливенко, і Уповноважена Валерія Лутковська поширила його допис.

Перед цим вона написала у ФБ: “Ми всі чітко чули зміст пропозиції Червакової і головуючої Геращенко. Процедуру таємного голосування за кандидатури уповноважено збережено”.

 

Про що закон

Новий закон про КС імплементує зміни до Конституції України в частині правосуддя, визначає порядок організації та діяльності Конституційного Суду.

Відповідно до закону, до складу Конституційного Суду входять 18 суддів: по шість суддів призначають президент України, Верховна Рада і з’їзд суддів України.

КС отримає повноваження на здійснення конституційних проваджень за умови вступу в повноваження не менше двох третин суддів.

Закон передбачає, що в складі КС діють Велика палата, два сенати і шість колегій.

Відповідно до закону, формами звернення до КС є конституційне подання, конституційне звернення і конституційна скарга.

Конституційною скаргою, згідно з документом, буде клопотання про перевірку на відповідність Конституції України закону або його окремих положень, що застосований в остаточному судовому рішенні. У разі прийняття проекту закону, звертатися за конституційними скаргами зможуть особи, які вважають, що застосований в остаточному судовому рішенні в їхній справі закон України або його положення суперечать Основному закону.

Суддів призначали на дев’ять років без можливості повторного призначення.

Передбачається, що кандидатів у судді КС відбиратимуть на конкурсній основі.

Конкурсні комісії формуватимуть органи, які призначають суддів. На суддів КС поширюватиметься закон про державну службу.

Суддею КС зможе бути громадянин України, що розмовляє державною мовою, який на день призначення досяг 40 років, з вищою юридичною освітою і стажем професійної діяльності не менше 15 років. Крім того, законом передбачено відбір суддів КС на конкурсній основі.

Повноваження судді будуть припинені після досягнення ним 70 років.

Припиняти повноваження суддів КС буде сам Суд.

Закон передбачає, що посадовий оклад судді КС встановлюється в розмірі окладу судді Верховного Суду. Винагорода судді КС складатиметься з посадового окладу та доплати за перебування на адміністративній посаді у цій судовій інстанції.

Суддя КС у відставці буде отримувати довічне грошове утримання в розмірі 50% окладу – близько 60 тис. гривень.

Упродовж першого кварталу кожного року Суд оприлюднює щорічну інформаційну доповідь за підсумками своєї діяльності та фінансового забезпечення у попередньому році.

Офіційним виданням Суду є “Вісник Конституційного Суду України”.

Читайте також:
Криза в КС: Конституційний Суд не може обрати голову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна