Євген Дикий про “Райянейр”: Бики викрадають Європу. У нас

 

Євген Дикий
громадський активіст, екс-командир взводу батальйону “Айдар”, викладач Києво-Могилянської академії

Античний сюжет: бики викрадають Європу. У нас (FB)

“Раянейр” – це і є реальна Європа.

Це така собі повітряна маршрутка, якою я за 15-20 євро мотався між Литвою, Латвією, Польщею, Німеччиною та Швецією, та облизувався на 10-єврові квитки до Британії, на яку не поширювався мій Шенген. Маршрутка, набита студентами та пенсіонерами з багатих країн, та східноєвропейцями всіх вікових та професійних груп.

Безвіз – це право, “Раянейр” – можливість це право реалізувати. Вартувало дістатись першої з країн, де літає “Раян” – і далі я навіть із дуже помірним бюджетом відчував себе вільною людиною у мандрах континентом (зазвичай найдорожчою частиною мандрів був саме шлях з України до першої-країни-де-літає-Раян…).

Європа – це зокрема вільний простір без меж і кордонів, і саме “Раян” – одна з тих опор, на яких цей простір тримається для звичайного пересічного небагатого європейця. З “Раяном” ми наближались до Європи з небаченою раніше швидкістю, причому наближались саме МИ – прості українці, від студента до пенсіонера.

Але нас зупинили та відкинули назад. Так само, як ми на три роки пізніше отримали безвіз, тому що для його надання слід було хоч трохи, хоч для виду, але поборотись із корупцією – і ті, хто давно не мав проблем із візами та мав по кілька паспортів різних країн у кишені, роками не давали безвізу нам з вами, щоб бодай трохи не зменшити свої корупційні апетити.

Тепер знову те саме – у конфлікті інтересів між мільйонами українців та надприбутками олігархів нас ткнули носом у наше місце: літайте МАУ, тєрпіли, і не дзявкайте, не заважайте серйозним дядям робити на вас дурні гроші. Дешеві мандри – то для європейців, а ви не заслужили.

І таки ж дійсно не заслужили – бо терпимо. Між іншим, “Бориспіль” – це державний аеропорт. І, між іншим, МАУ – приватна компанія, яку чомусь дотують з наших податків, а тепер ще й ціною витіснення конкурентів, чиї ціни були орієнтовані саме на нас.

Ми маємо повне право добиватись заміни керівництва “Борисполя”, припинення дотування МАУ з бюджету, та взагалі-то можемо організувати МАУ кампанію бойкоту (щонайменше, а то і до “Сбєрбанку” можна прирівняти…).

Якщо нас на це вистачить – Європа стане ще трохи ближчою та доступнішою кожному. Якщо ні – самі винуваті, і нас цілком вірно тримають за лохів та тєрпіл.

* * *

(FB)

Навздогін попереднього поста, за підсумком дискусії:
“Раянгейт” вельми показовий.

Єдиним раціональним аргументом тих, хто кинувся захищати свинство, стали ніби-то “економічні розкладки”, як багато мав би дотувати “Бориспіль” “Раяну”, і наскільки це більше, ніж для інших авіаперевізників.

Брехливі “економічні викладки” щодо надмірних пільг для “Раяна” не враховують один маленький факт – що ці знижки даються не просто так, а саме як компенсація за наднизькі ціни для наших громадян – пасажирів, відмінні від решти перевізників.

“Бориспіль” – державний аеропорт, і тому цілком логічно через нього державі субсидувати не “Раян”, як нам намагаються “напарити”, а дешеві польоти для українців. Саме так чинять країни ЄС, запускаючи “Раян” на умовах, невигідних для аеропортів, але вигідних для їхніх громадян. 

Але ж таке розуміння економіки та стосунків між державою, бізнесом та громадянами – це ж не у нас, ні. Така логіка стосунків держави з бізнесом та громадянами не сумісна з олігархічним укладом, і “Раян” тут просто лакмусовий папірець, який виявив що навіть у дрібничках олігархат нам не поступиться (добровільно). 

Ну і заодно виявив, хто цей олігархат обслуговує ідеологічно, зокрема захищає у соцмережах. Теж незайва інфа, хе-хе 🙂

Читайте також:

Ryanair поки що відмовляється від виходу на український ринок, – офіційна заява

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна