Рада не дала дозволу на зняття недоторканності з нардепа Дейдея

 

Верховна Рада не дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата від “Народного фронту” Євгена Дейдея, якого підозрюють у незаконному збагаченні.

На вечірньому засіданні 11 липня “за” проголосували 192 нардепи (для позитивного рішення потрібно 226 і більше).

Понад 30 голосів не дав ‘Народний фронт”, “за” не голосувала половина фракції “Батьківщина”, а також Радикальна партія, “Опоблок”, “Воля народу” і “Відродження”.

На засіданні заслухали самого Дейдея, який попросив дозволу виступати російською, бо він одесит і йому так зручніше, та заявив, що вважає справу проти себе “політично мотивованою”.
Дейдей закликав народних депутатів визначатися особисто “по совісті і по закону”.

Генеральний прокурор Юрій Луценко у своєму виступі ще раз наголосив на достатній доказовості для оголошення підозри та обгрунтованості подання щодо зняття недоторканності з Дейдея.

В. о голови регламентного комітету Павло Пинзеник нагадав, що комітет визнав недостатньо обгрунтованим та невмотивованим відповідне подання Генпрокуратури.

На думку комітету, негласні слідчо-розшукові дії проводилися з порушенням законодавства, зокрема нібито було порушено таємницю телефонних розмов Дейдея.

“Вас прослуховують, вас записують на відео”, – застерігав народних депутатів перед голосуванням Пинзеник.

Як відомо, Генеральна прокуратура просила Верховну Раду дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від “Народного фронту” Євгена Дейдея за підозрою у правопорушенні за ч. 3 ст. 368-2 КК України – “незаконне збагачення”.
Дейдей підозрюється у набутті у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а також у передачі активів іншій особі.

Крім Дейдея, у ВР пішли подання ще на п’ятьох нардепів.

29-річний одесит Євген Дейдей – учасник АТО (до осені 2014 року), координатор батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення “Київ-1” ГУ МВС у столиці, кавалер ордена “За мужність” III ступеня, член МДО “Депутатський контроль”.

За даними деяких ЗМІ, до депутатства Дейдей мав непогашену чи незняту судимість. У 2011 році він нібито був притягнутий до кримінальної відповідальності як співучасник трьох групових розбійних нападів на громадян Одеси і засуджений Суворовським районним судом м. Одеса, але натомість завдяки зв’язкм батька – екс-депутата Ренійської міськради від “Нашої України” – став слідчим РВ міліції Суворовського району.

Після обрання Євгена Дейдея народним депутатом, у лютому 2015 року в мережі з’явилося фото його SMS-листування з однопартійцем Олександром Кодолою. У повідомленні пропонувалося поставити запитання Віталію Яремі (в той час генеральному прокурору) в парламенті, за яке Кодола пообіцяли “подяку в твердій американській палітурці”.
“Озвуч, будь ласка, генеральному про печерсько-одеського прокурика. Те, що ми обговорювали. У мене 1,5 “спасибі” для тебе в твердій американській палітурці і особиста подяка”, – йшлося в SMS.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.