Третина мешканців Сходу і Півдня України покладають на Київ провину за війну на Донбасі. СОЦІОЛОГІЯ

 

Третина мешканців Сходу й Півдня України покладають вину за військовий конфлікт на Донбасі на Росію, стільки ж – на центральний уряд України. Багатьом важко визначитися із своєю думкою або оприлюднити її.

Про це свідчать результати опитування мешканців восьми областей Півдня та Сходу України, яке було проведено на початку 2017 року компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI) та USAID.

Ідеться про Луганську, Донецьку області (підконтрольні частини), Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську, Миколаївську й Одеську області.

16% опитаних схильні звинувачувати у конфлікті ЄС та США (16%), а 17% — “осіб, які воюють проти українського уряду на Сході України”.

При цьому на Донеччині й Луганщині значно більше людей звинувачують у війні уряд України (30% і 39%), ніж Росію (15% і 28%).

Також тенденція простежується на Одещині: 39% звинувачують Україну, 30% – Росію.

На Харківщині ці частки рівні – по 25%.

“Показово, що за рік, який минув із проведення першої хвилі дослідження, дещо зросли частки тих, хто вважає винуватцем військового конфлікту на Донбасі осіб, які воюють проти українського уряду на Сході України (із 12 до 17%), якщо порівнювати результати опитування у шести областях, які брали участь в обох хвилях дослідження”, – зазначили в ІМІ.

Найчастіше провину на Росію покладають опитані мешканці в Дніпропетровській (52%), Херсонській (48%) та Миколаївській областях (41%).

При цьому на Дніпропетровщині аж 39% звинувачують Україну.

У Донецькій області більше половини (51%) не визначились із відповіддю.

Респонденти, які спілкуються вдома російською мовою, менш схильні звинувачувати Росію (31%), ніж ті, хто спілкується українською (44%).

Також існує певна різниця у ставленні між респондентами, які вважають себе росіянами, та українцями.
Перші менш схильні покладати провину на Росію (23% серед росіян та 36% серед українців) та більше — на західні країни (25% серед росіян та 14% серед українців).

Лише 17% опитаних погоджуються із твердженням, що Україна має відновити повномасштабні військові дії, щоб відвоювати територію, яку контролюють сепаратисти у Донецькій та Луганській областях.

39% погоджуються, що Київ не повинен іти ні на які компроміси з Росією в питанні повернення Криму і Донбасу Україні.

Найбільше противників компромісів із Росією — у Миколаївській (75%), Херсонській (54%), Дніпропетровській та Запорізькій областях (по 47%).

Найменше — у Донецькій (19%) та Харківській областях (21%).

Опитування проводилось компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI) та USAID у січні-березні 2017 р. у восьми областях Сходу та Півдня України (Дніпропетровська, Харківська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська, території Донецької та Луганської областей, які контролюються урядом України). Всього було опитано 15 103 респонденти. Теоретична похибка не перевищує 1% для всієї вибірки та 2,5% для кожної області окремо з вірогідністю 0,95. Перша хвиля дослідження була здійснена у листопаді 2015 — січні 2016 р. та охопила 13 830 респондентів у шести областях Сходу та Півдня України (всі вище згадані, крім Херсонської та Миколаївської областей).

Читайте також:
Українців найбільше турбує війна на Сході, найменше – російська мова. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна