Ryanair призупинив продаж квитків з України і може не прийти до нас через незгоду з “Борисполем”

 

Найбільший лоукостер Ryanair призупинив продаж квитків на всі свої рейси з України після прес-конференції голови аеропорту “Бориспіль” Павла Рябікіна, що відбулася сьогодні, 10 липня.

pryzupynka

Офіційного оголошення про відмову літати в Україну з боку керівництва Ryanair наразі не було. Однак міністр інфраструктури Володимир Омелян, який доклав значних зусиль для того, щоб ірландський авіаперевізник прийшов в Україну, спрогнозував, що відповідну заяву буде зроблено сьогодні ж.

“Вилітаю з «державного» Борисполя в Бухарест на українсько-румунські переговори. Ймовірніше всього, сьогодні буде оголошення про скасування польотів Ryanair в Україну.
Що хотіли – те й отримали. Можна відкривати ще один орган із підтримки інвестицій”, – написав міністр у “Фейсбуці”.

На прес-конференції очільник найбільшого аеропорту України Рябікін оголосив про суперечності між “Борисполем” та ірландською лоукост-авіакомпанією, повідомляє Avianews.

Перший суперечливий момент, за словами міністра, стосується порядку вирішення суперечок, які можуть виникнути в подальшому.

Ryanair хоче, щоб розгляд відбувався в Лондонському арбітражі із застосуванням норм британського права… Ми вважаємо, що суперечливі питання мають розглядатися в судовому порядку на території України із застосуванням норм українського законодавства”, – пояснив глава аеропорту.

Друге неузгоджене питання стосується надання знижки. За словами Рябікіна, Ryanair хоче платити 7,5 доларів фіксованого збору з кожного пасажира за весь час, за умови перевезення 150 тисяч пасажирів на рік.

Водночас аеропорт готовий надавати такий рівень зборів лише за умови, що авіаперевізник щороку нарощуватиме кількісь пасажирів на 150 тисяч.

Третя неузгодженість стосується визначення поняття нового напрямку – для того, щоб вважати його новим і надавати знижку.
За словами Рябікіна, в той час як наказ Мінінфраструктури дає право голові аеропорту надавати знижку авіакомпанії на початку польотів з цього аеропорту, в публічній оферті “Борисполя” знижка надається лише тоді, коли польоти починаються в новому напрямку, розташованому не менш ніж за 100 км від аеропорту, куди рейси вже виконуються.

Тобто лондонський аеропорт “Станстед”, в який літає Ryanair, новим напрямком вважатися не може, оскільки, наприклад, “Міжнародні авіалінії України” вже літають з “Борисполя” в Лондон, хай і в інший аеропорт (“Гетвік”).

Як наголосив Рябікін, якщо “Борисполь” надасть ірландцям знижку на цей напрямок, інші іноземні авіаперевізники можуть звернутися в Антимонопольний комітет України і домогтися зниження збору і для себе. А це призведе до того, що головний міжнародний аеропорт Києва недоотримає доходу в розмірі 25 мільйонів доларів США.

До того ж, за словами Рябікіна, якщо застосовувати поняття “новий напрямок = новий аеропорт”, то МАУ може просто змінити аеропорти в тих містах, куди літає з “Борисполя”, і отримати аналогічні знижки. А це загрожуватиме аеропорту збитками в розмірі 760 мільйонів гривень .

На даний момент угоду між Ryanair і аеропортом “Бориспіль” не підписано.

“Для повноти картини: жоден з аеропортів після приходу Ryanair не збанкрутував і не закрився. Пасажиропотік у жодному не впав. Так, кожен аеропорт домовляється з авіакомпанією, відстоюючи свої інтереси. Але домовляється! Аби бажання“, – прокоментував ситуацію міністр Омелян.

Напередодні, 9 липня, прес-служба аеропорту “Бориспіль” поширила прес-анонс брифінгу Рябікіна, в якому зазначила, що прихід Ryanair може завдати підприємству збитків у розмірі загалом 2 мільярди гривень на рік.

Крім відсутності знижки на обслуговування рейсу Ryanair “Київ-Лондон” аеропорт також відмовився забезпечувати 25-хвилинний розворот літаків в Борисполі.

“Наша технологія не дозволяє забезпечувати інтервал обслуговування судна за 25 хвилин. Тому ми запропонували наш норматив, який трохи менше години”, – пояснив Рябікін.

Як повідомляла “Новинарня“, про польоти з Борисполя і Львова Ryanair та Мінінфраструктури України заявили 15 березня.

Після цього новий керівник міжнародного аеропорту “Бориспіль” Павло Рябікін озвучив думку, що бюджетні авіакомпанії потрібно перевести в Гостомель (аеропорт “Антонов”), оскільки “Борисполю” лоукостові розцінки Ryanair не вигідні. Він заявив, що “Бориспіль” поки не підписував договір про співпрацю з Ryanair.

Проте згодом міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що “Бориспіль” таки погодився прийняти ірландського лоукост-перевізника.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна