Генсек ООН у Києві пообіцяв забезпечувати “підтримку миру в Україні”

 

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш обіцяє забезпечувати підтримку миру в Україні і закликає до повного припинення ведення бойових дій на Донбасі.

Про це він заявив під час зустрічі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом у Києві сьогодні, 9 липня, повідомляє УНІАН.

“Як генеральний секретар ООН, я маю обмежені можливості. Але те, що я можу робити, я робитиму – задля забезпечення підтримки миру і процвітання українського народу, його незалежності, територіальної цілісності”, – запевнив Гутерріш.

“Ми знаємо, що все ще точаться бої. І ми, звісно, закликаємо до повного припинення ведення бойових дій, особливо в контексті останніх домовленостей. Ми будемо робити все необхідне для того, щоб підтримати різні процеси, які зараз відбуваються – підтримку переговорів у різних форматах, підтримку роботи ОБСЄ. І я маю лише добрі наміри, вони повністю з вами”, – сказав генсек ООН.

За словами Гутерреша, в ООН відчувають зобов’язання продовжувати надання гуманітарної допомоги Україні.

Гройсман, у свою чергу, висловився за збільшення гуманітарної допомоги Україні з боку ООН і впровадження нових механізмів вирішення проблем.

“У нас достатньо високий рівень взаємодії в гуманітарних питаннях, ми високо цінуємо гуманітарну допомогу. Можливо, нам необхідно порушити питання, як збільшити розміри цієї допомоги або впровадити нові механізми вирішення проблем, що у нас виникають”, – сказав прем’єр.

Він також наголосив, що наявні в Україні гуманітарні проблеми викликані неповагою Росії до міжнародного права та її агресією.

“Ми з вами вирішуємо гуманітарні проблеми саме тому, що Росія вирішила не дотримуватися ніяких правил, не поважати суверенітет і розв’язати війну проти демократичного світу, зокрема, проти України”, – сказав глава українського уряду.

Він нагадав, що через агресію РФ 1,7 млн. ​​мешканців України стали вимушеними переселенцями.

Гутерріш у відповідь запевнив, що ООН продовжить гуманітарну допомогу Україні і готова допомогти в проведенні реформ.

“Ви можете розраховувати на нашу підтримку гуманітарних програм, щоб полегшити життя вимушеним переселенцям і, хто проживає поблизу лінії зіткнення і зони, де йдуть бойові дії, а також повну підтримку уряду в питанні проведення реформ”, – сказав він.

Генсек ООН від імені Об’єднаних націй закликав до припинення бойових дій у рамках останніх домовленостей.

Читайте також:

“Припинімо вогонь на полях битв!” Перша промова Антоніу Гутерріша на посаді генсека ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна