Держсекретар США в Києві підтримав Україну й був суворим до Росії

 

Санкції США щодо Росії залишатимуться чинними, поки російська сторона не припинить дії, які до них призвели.

Про це заявив державний секретар США Рекс Тіллерсон у Києві на спільній прес-конференції з президентом Петром Порошенком, повідомляє “Європейська правда“.

“Санкції США та Євросоюзу залишатимуться щодо Росії, поки РФ не припинить дії, що спричинили ці санкції. Ми закликаємо Росію виконувати свої зобов’язання в рамках Мінських угод і використати свій вплив на сепаратистів, щоб спостерігачі ОБСЄ мали доступ не тільки на лінії зіткнення, але і вздовж кордону”, – сказав Тіллерсон.

Держсекретар також розповів, як у своїх дискусіях з керівництвом Росії кілька разів наголошував на тому, що Росія має зробити перший крок для деескалації на сході України. Зокрема, це має бути припинення вогню і відведення важкого озброєння для надання доступу спостерігачам ОБСЄ.

“Дуже важливо відзначити цілі США. В першу чергу – це відновлення територіальної цілісності та єдності України. США уже надали більше 600 млн. доларів від початку кризи. Також важливо забезпечити безпеку всіх громадян України”, – додав Тіллерсон.

Він також закликав Російську Федерацію вплинути на бойовиків з метою припинення насильства на Донбасі.

“Ми закликаємо Росію дотримуватися її зобов’язань і залишатися вірною стосовно Мінської угоди та використати вплив на сепаратистів у регіоні”, – наголосив Тіллерсон.

“І ми знову закликаємо їх (росіян) негайно вплинути на їхніх поплічників, щоби припинити насильство, яке триває на сході України”, – заявив Тіллерсон.

Також він закликав РФ вплинути на бойовиків, щоб ті створили умови для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, аби вона мала повний доступ до всіх районів Донбасу. Щоб спостерігачі могли здійснювати моніторинг ситуації не тільки на лінії зіткнення, а й уздовж українсько-російського кордону.

Про призначення спецпредставника щодо України

Окрім того, Тіллерсон пояснив, чому Вашингтон вирішив призначити спеціального представника щодо ситуації в Україні й Мінського процесу.

 

Ми розчаровані відсутністю прогресу в рамках Мінської угоди, саме тому ми призначили спеціального представника по Україні. Ми будемо координувати діяльність із «Нормандською четвіркою» та урядом РФ, щоб побачити, чи зможемо ми пришвидшити прогрес”, – сказав Тіллерсон.

Держсекретар зазначив, що спецпредставник Курт Волкер, який приїхав до Києва разом із ним, найближчі кілька днів залишатиметься в Україні, “щоб розібратися з ситуацією”

“Посол Волкер відомий дипломат і я радий, що він взяв на себе цю роль”, – додав глава Держдепу.

Президент України Петро Порошенко, в свою чергу, зазначив, що досвід Волкера в поєднанні з його рішучістю прискорить переговорний процес і дасть змогу розраховувати на імплементацію Мінських домовленостей з боку РФ.

Нагадаємо, Курт Волкер є кар’єрним дипломатом і спеціалістом по Європі, який також працював у Білому домі. З 2008 по 2009 роки він був постійним представником США при НАТО.

Крім того, Курт Волкер є виконавчим директором Інституту міжнародного лідерства Маккейна.

Читайте також:
Переговори Трампа з Путіним бліднуть на тлі призначення Волкера, – Кулик

Про реформи

Реформами, які проводить українське керівництво, у Вашингтоні в цілому задоволені. Принаймні державний секретар США під час візиту в Київ дав це зрозуміти.

“Я хочу визнати надвичайний прогрес, якого було досягнуто українським урядом у реформі впродовж останніх трьох років. І це є також очевидним в економічних реформах, що, на мою думку, доволі надихає, – заявив Тіллерсон.

“Я знаю, що ще доведеться багато зробити, і я знаю, що ви налаштовані продовжувати ці реформи, щоб зміцнити українську безпеку, а також економічні показники”, – додав держсекретар США.

Він також висловив переконання в тому, що Україна готова виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду в процесі здійснення реформ.

“Я знаю, що Україна налаштована виконувати свої зобов’язання перед МВФ, включаючи пенсійну реформу, земельну реформу, приватизацію державних підприємств та покращити корпоративне управління”, – заявив Тіллерсон.

За його словами, під час зустрічі віч-на-віч вони з Петром Порошенком “докладно поговорили про необхідні кроки, щоб зробити Україну дуже привабливою країною для прямих іноземних інвестицій”.

“І я знаю, що ви налаштовані покращити цю ситуацію”, – сказав очільник Держдепу США.

Порошенко – про переговори з Тіллерсоном

“Один із ключових результатів нашої сьогоднішньої зустрічі – те, що ми узгодили взаємодії, алгоритм спільної роботи з метою подальшого просування мінського процесу”, – заявив президент України.

Він також нагадав, що Україна розраховує на подальшу підтримку з боку США в рамках Будапештського меморандуму.

“Хочу наголосити, що ми повністю координуємо наші дії в Мінському процесі й дуже вітаємо активну роль США в забезпеченні і підтримці України у відновленні нашого суверенітету, територіальної цілісності… Ми виходимо в тому числі з домовленостей, які мають Україна та США в рамках Будапештського меморандуму, і впевнені у тому, що ми і надалі зможемо розраховувати на наших американських партнерів”, – наголосив глава держави.

Окремо він відзначив, що в порядку денному переговорів із держсекретарем США було питання Криму.

“Мені надзвичайно приємно констатувати, що наші американські партнери і пан державний секретар запевнив мене: Крим – постійно в порядку денному. І питання забезпечення територіальної цілісності й припинення незаконної анексії є твердою умовою для зняття санкцій з РФ, про які ми дуже детально поговорили й отримали запевнення, що аж доки не будуть виконані Мінські угоди і не буде звільнено українські території, мови про зняття санкцій не буде вестися”, – заявив президент.

Про кіберзлочинність

Президент України також зазначив, що під час візиту Тіллерсона в Київ “було досягнуто важливих домовленостей у сфері боротьби з кіберзлочинністю.

“Результатом співпраці між Україною та США, що стрімко розвивається, є доведення того факту, і ми за це дуже вдячні американському народу, що ми маємо не лише двопартійну підтримку в американському Конгресі, а й потужну підтримку в Білому домі, у Державному департаменті та в американському уряді», – заявив Порошенко.

“Впевнений, що ваш сьогоднішній візит сприятиме розширенню нашої співпраці у багатьох сферах – від оборонної сфери, сфери безпеки, сфери боротьби з кіберзлочинності, де ми досягли дуже важливих домовленостей сьогодні, сфери економічної, енергетичної, культурної та багатьох інших”, – додав президент.

* * *

У звязку з візитами високих іноземних делегацій правоохоронці посилили заходи безпеки в урядовому кварталі Києва.

Як повідомляє Відділ комунікації поліції Києва, впродовж 9-10 липня близько 500 поліцейських та бійців Національної гвардії України забезпечуватимуть публічну безпеку та порядок в центральній частині міста. Співробітники столичної поліції патрулюють територію та докладають максимум зусиль, аби попередити надзвичайні ситуації та правопорушення. Нести службу у посиленому режимі правоохоронці будуть до завершення всіх запланованих заходів.

9-10 липня у Києві з візитами перебуватимуть державний секретар США Рекс Тіллерсон, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, а також члени Північноатлантичної ради на чолі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Читайте також:

Генсек ООН у Києві пообіцяв забезпечувати “підтримку миру в Україні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна