Трамп і Путін домовилися про перемир’я в Сирії. Між ними побачили “хімію”

 

Президенти США й РФ Дональд Трамп та Володимир Путін на зустрічі в рамках саміту G20 у Гамбурзі домовилися про режим припинення вогню на південному заході Сирії.
Про це повідомляє “Німецька хвиля”.

“Росія підтримує сирійського президента Башара Асада. США донині надавали підтримку сирійським повстанцям, які борються проти уряду країни. Як США, так і Росія окремо здійснювали повітряні атаки на позиції “Ісламської держави” в Сирії, яка також контролює певну територію країни. До нинішніх домовленостей щодо “режиму тиші” долучилися Ізраїль та Йорданія”, – сказано в матеріалі DW.

Перемир’я, за даними представників американської адміністрації, має вступити в силу вже в неділю, але як воно втілюватиметься і контролюватиметься, поки що невідомо.

Як заявив після зустрічі в Гамбурзі державний секретар США Рекс Тіллерсон, Вашингтон та Москва мають спільний інтерес у встановленні стабільності в Сирії. Обидві країни у довгостроковій перспективі прагнуть завершення війни в цій країні, однак дотримуються протилежних поглядів на перебування на чолі Сирії її президента Башара Асада.

“Хоча, як стверджує Тіллерсон, Росія не хоче вічно триматися за сирійського президента. Ще на початку квітня президент США у відповідь на газову атаку сирійських урядових військ по позиціях повстанців наказав здійснити удар по сирійській авіабазі та жорстко розкритикував Москву. Схоже, що нині Трамп змінив свою позицію”, – пише DW.

За словами Путіна, на двосторонній зустрічі з Трампом вони обговорювали також ситуацію в Україні, боротьбу з тероризмом та кібербезпеку. Відомо, що Трамп кілька разів повертався до теми втручання РФ у американські вибори.

“Під час першої зустрічі йшлося у тому числі про атмосферу та “хімію” взаємин між двома політиками. Навіть саме лише перше рукостискання президентів стало темою термінових повідомлень та включень на американських телевізійних каналах. Під час перерви на каву Дональд Трамп підійшов до Володимира Путіна. Американський президент намагався триматися безпосередньо і по-товариськи потис його руку. На жести політиків звертають особливу увагу – особливо у тому разі, коли лунає мало слів і повідомляти особливо більше немає про що”, – пише DW про деталі саміту в Гамбурзі.

Американський президент, якого вдома звинувачують у несанкціонованих зв’язках із Росією, заявив, що зустріч із російським колегою – честь для нього. Путін відповів на комплімент, однак додав, що однієї зустрічі зазвичай замало.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель як господиня саміту Великої двадцяткипохвалила зустріч Путіна і Трампа. “Ми дуже вітаємо те, що вони зустрілися”, – сказала Меркель – попри те, що обидва політики таким чином пропустили значну частину дискусії про захист клімату.

Як повідомляла “Новинарня“, 7 липня в німецькому Гамбурзі розпочався дводенний саміт лідерів держав “Великої двадцятки” (G20), який триватиме два дні.

У суботу, 8 липня, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент РФ Володимир Путін у форматі робочого сніданку обговорять ситуацію в Україні.

9 липня Рекс Тіллерсон прибуде з візитом до Києва.

Напередодні у США призначили спецпредставника по врегулюванню в Україні.

Читайте також:
Трамп спілкувався з Путіним на дві години довше запланованого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна