Вашингтон уперше призначив спецпредставника по врегулюванню в Україні

 

Колишній посол США при НАТО Курт Волкер призначений спеціальним представником щодо України й мінського процесу.
Про це ідеться у заяві, опублікованій на сайті Держдепартаменту Сполучених Штатів.

Згідно з повідомленням, про це оголосив державний секретар США Рекс Тіллерсон у п’ятницю, 7 липня.

“Посол Волкер, який раніше працював постійним представником США в НАТО, а також директором у справах Європи та Євразії Ради національної безпеки, буде відповідальним за просування зусиль США з досягнення цілей, поставлених у рамках Мінського процесу”, – ідеться в повідомленні.

Очікується, що Курт Волкер супроводжуватиме держсекретаря Тіллерсона під час візиту до Києва 9 липня та проводитиме регулярні зустрічі з українською стороною й іншими учасниками “нормандського формату” – Росією, Німеччиною та Францією.

“Сполучені Штати, як і раніше, повністю віддані цілям мінських угод, і я повністю впевнений у тому, що Курт продовжить наші зусилля щодо досягнення миру в Україні”, – цитує прес-служба держсекретаря Тіллерсона.

Курт Волкер (Kurt Volker), 1962 р. н., фахівець у сфері міжнародних відносин, є кар’єрним дипломатом і спеціалістом з питань Європи.
Із 1986 року він працював аналітиком у ЦРУ, з 1988 року – у Держдепі США. У 1998 році став першим секретарем американської місії в НАТО, в 2005-му – заступником помічника держсекретаря у справах Європи та Євразії. У 2008-2009 роках був постійним представником США в НАТО.
Останніми роками працював у Міжнародному республіканському інституті Маккейна.

Українська сторона вітає призначення Курта Волкера спеціальним представником США.

“Він добре знає Україну, був залучений до українських питань протягом останніх півтора року. І він не остання людина в американському істеблішменті”, – сказало агентству “Інтерфакс-Україна” джерело в дипломатичних колах.

За словами співрозмовника агентства, Волкер уже вийшов на контакт з українською стороною і, найімовірніше, прибуде до Києва разом із держсекретарем США.

Посаду спецпредставника щодо України в Держдепартаменті США створено вперше. Раніше – за часів адміністарції Обами – питання України в американському зовнішньополітичному відомстві курирувала помічник держсекретаря у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд.

Спостерігачі зазначають, що про це призначення оголошено на тлі слабкого прогресу у вирішенні конфлікту на сході України, а також у день, коли має відбутися перша зустріч президентів США і Росії Дональда Трампа та Володимира Путіна.

Нагадаємо, про те, що американці визначать спеціального посланника для переговорів про Україну з помічником Путіна Сурковим, стало відомо у квітні 2017 року.

Читайте також:
Вашингтон хоче перезапустити мирні переговори щодо Донбасу, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна