“Татнефть” за кордоном хоче стягнути з України півтори сотні мільйонів доларів

 

Російська “Татнафта” (ОАО “Татнефть”) звернулася до судів США, Великої Британії та РФ із заявою про стягнення з України 144 млн. доларів у справі “Укртатнафти”. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції України.

“Незважаючи на те, що справа про оскарження рішення арбітражного трибуналу ad hoc наразі перебуває у провадженні Касаційного суду Французької Республіки, ВАТ “Татнафта” звернулося із заявами про визнання та звернення до виконання арбітражного рішення у трьох іноземних юрисдикціях: РФ, США та Великій Британії”, – йдеться в повідомленні.

У Мін’юсті зазначили, що спроба стягнення в РФ провалилася – Арбітражний суд Москви відмовився прийняти заяву “Татнафти”, визнавши, що він не має ефективної юрисдикції щодо цього провадження.

Як відомо, “Татнафта” розпочала арбітражний розгляд проти України в 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо “Укртатнафти”.

“Укртатнафту” створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше за 18,296% акції “Укртатнафти” належало структурам, близьким до “Татнафти”, міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо “Татнафті”. Проте в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до групи “Приват” українських олігархів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.
У 2014 році арбітраж ухвалив рішення на користь “Татнафти” й зобов’язав Україну виплатити російській компанії компенсацію у розмірі $112 млн., а також відсотки.
Того самого року Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не мав компетенції для розгляду спору, а один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості.

Читайте також:
Після Стокгольма: Газпром вважає, ніби Нафтогаз винен $1,7 млрд.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна