МЗС перевіряє, чи справді в Крим поставили турбіни Siemens. Концерн запевняє, що не порушував санкцій

 

Міністерство закордонних справ України перевіряє поширену в ЗМІ інформацію про те, що в окупований Крим із порушенням санкційного режиму були поставлені газові турбіни німецького концерну Siemens.

Про це в коментарі “Українській правді” повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца.

Раніше агенція Reuters із посиланням на власні джерела поширила новину, що Росія направила в Крим газові турбіни Siemens, попри те що Євросоюз заборонив європейським компаніям поставляти енергетичні технології на територію незаконно анексованого півострова.

Турбіни були зроблені на спільному з російським концерном “Силові машини” заводі “Сіменс технології газових турбін”. Згідно з контрактом, поставлені турбіни призначені для будівництва електростанції на Таманському півострові Росії. Однак, конкурс на будівництво ТЕС на Тамані так і не відбувся через відсутність заявок.

У березні німецька компанія заявляла, що обладнання було доставлено в Тамань і “немає підстав вважати, що вони підуть будь-куди ще”. Однак джерела Reuters стверджують, що дві з чотирьох турбін опинилися в Севастополі, де їх збираються встановити на місцевій електростанції.

Визначити, чи виконана доставка обладнання з відома або згоди Siemens, не вдалося, проте тепер компанії може загрожувати звинувачення в порушенні санкційної політики Євросоюзу.

 

Сьогодні, 6 липня, прес-служба концерну оприлюднила заяву, в якій запевняє, що турбіни Siemens не могли потрапити в Крим, а до санкцій ЄС компанія ставиться дуже відповідально.

“У нас немає підстав вважати, що газові турбіни, згадані в новинах, були доставлені до Криму”, – наголошується в заяві.

Також у Siemens заперечують, що будь-коли укладали контракт з ВАТ “Технопромекспорт” на поставку обладнання для будівництва електростанцій в Криму.

“Компанія Siemens завжди веде свій бізнес у політико-правових рамках. Тож Siemens поважає рішення щодо санкцій і, звичайно ж, буде дотримуватися їх положень”, – запевнили в концерні.

Читайте також:

Рада ЄС затвердить продовження “кримських” санкцій без обговорення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.