За три роки війни зенітники знищили 21 ворожий БПЛА і модернізують “Буки”, – командувач

 

За три роки бойових дій на Донбасі українські зенітники знищили 21 ворожий безпілотник.
Як передає “Новинарня“, про це газеті “Народна армія” розповів начальник зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗС України Дмитро Карпенко.

На закид журналіста, що “боротьба з БПЛА — не головне завдання ЗРВ”, і, за висновками експертів, використовувати ЗРК проти безпілотних літальних апаратів неефективно, генерал-майор Карпенко заявив: “Так. І головним їхнім аргументом є занадто висока вартість ракети, щоб витрачати її на таку «несерйозну» ціль. Хочу запевнити, що всі ліквідовані БПЛА ворога несли серйозну загрозу для оборони України, адже працювали над стратегічними військовими об’єктами. По менш небезпечних цілях зазвичай працюють зенітки”.

За словами Карпенка, нині в цілодобовому режимі бойове чергування несуть майже 2,5 тисячі військовослужбовців зенітних ракетних військ по всій Україні.

“…Ще до війни на східних територіях України не було жодної військової частини, здатної повною мірою протистояти такому ворогу, як Росія. З початком воєнних дій нам довелося в терміновому порядку перекидати підрозділи протиповітряної оборони до східних рубежів. За цей час виконано велику роботу: передислоковано зенітні ракетні комплекси, облаштовано нові позиції та місця розташування особового складу, налагоджено логістику”, – повідомив генерал Карпенко.

“Зараз у районі проведення АТО перебуває потужне угруповання ЗРВ, здатне відбити масовану атаку авіації та крилатих ракет ворога. Наші фахівці неодноразово доводили свою ефективність та професіоналізм”, – сказав командувач.

Дмитро Карпенко розповів, чому на озброєнні стоять лише старі радянські зенітні ракетні системи.

“На озброєнні Повітряних сил ЗС України є зенітні ракетні системи С-300 (ПТ, ПС, В1) та зенітні ракетні комплекси «Бук-М1». Озброєння й справді не нове. Виготовлення деяких зразків датується ще 80-ми роками минулого століття. Та в них закладений чималий ресурс щодо подальших доробок та модернізацій. Тому тільки за останні три роки ми повернули до бойового складу після заводського ремонту п’ять ЗРК. Ці комплекси були скорочені протягом 2007–2012 років і весь цей час перебували на базі зберігання”, – зазначив начальник ЗРВ.

За його словами, потужності українських заводів дозволяють відновлювати по чотири ЗРК на рік.

Починаючи з 2014 року, спільними зусиллями ремонтних підприємств держконцерну “Укроборонпром”, Міноборони, Генштабу та ремонтних підрозділів військових частин зенітно-ракетним військам “вдалося значно підвищити рівень справності зенітного ракетного озброєння”.

На сьогодні через заводський ремонт пройшли близько 65% ЗРК С-300П та 20% “Бук-М1”, сказав начальник військ.

“Як результат — сьогодні всі комплекси, що знаходяться в підрозділах та частинах, здатні виконувати завдання за призначенням”, – переконує Карпенко.

“Позаяк наші комплекси вироблялися не на території України, існувала проблема з окремою номенклатурою запчастин. Виробництво таких гостродефіцитних складників протягом останніх двох років налагоджене на підприємствах вітчизняного ОПК”, – додав він.

Генерал Карпенко також пояснив, чому Україна не купує сучасні зенітно-ракетні озброєння.

“Закупівля сучасних ЗРК за кордоном кардинально не розв’яже проблему переозброєння зенітних ракетних військ. По-перше, вони чимало коштують, отже, ми не зможемо відразу закупити необхідну кількість. По-друге, цей ринок доволі закритий, просто так нас туди не пустять. Тому основними шляхами розв’язання проблеми переозброєння є розробка власних ЗРК та глибока модернізація наявних комплексів із заміною ракет на сучасні”, – сказав командувач.

Читайте також:
Україна тренує відбиття серії масованих ударів РФ з повітря

В Авдіївці на городі знайшли російський безпілотник

Кабмін визначив, хто може збивати російські літаки й безпілотники

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.