Важке засідання мінської групи: бойовики не хочуть відпускати заручників і вимагають включити у списки на звільнення “беркутівців” з Майдану

 

На засіданні гуманітарної підгрупи у Мінську українська сторона так і не отримала інформації про долю 132 заручників, яких утримують на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це повідомила у “Фейсбуці” перший заступник голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

За її словами, 5 липня засідання гуманітарної групи, де українську сторону також представляють Віктор Медведчук, експерти СБУ й обмудсмен Валерія Лутковська, було важким.

“Сьогодні ми знову так і не отримали інформації щодо долі 132 заручників, яких утримують на окупованих територіях, щодо конкретних людей і прізвищ, попри всі наші запити і вимоги. Нам лише заявили, що в ОРДО утримують 55 українців (без прізвищ) , а в ОРЛО – 14“,  – зазначила Геращенко.

За її словами, представники ОРДЛО продовжують блокувати процес звільнення.

“Не дали відповіді на наш список про утримання 132 українців. А потім договорилися вже до того, що 39 наших військових, незаконно утримуваних на окупованих територіях, – це військові злочинці, які не підлягають амністії і звільненню“, – повідомила Геращенко.

“На це порушення Мінських угод, на заблоковане питання заручників мають відреагувати ОБСЄ і лідери нормандського формату», де питання звільнення заручників піднімається Україною як пріоритетне”, – вважає представниця України в ТКГ.

Вона також повідомила, що представники ОРДЛО знову “наполягають, щоб у списки на звільнення були включені ті, хто не має жодного відношення до конфлікту на Донбасі. Зокрема, “беркутівці”, що вбивали Героїв Небесної сотні на Майдані”.

“Позиція всіх українських представників тут однозначна: мінська група – не лавочка по звільненню всіх вбивць і криміналітету, тому шантаж не пройде”, – запевнила Геращенко.

“Я виступила з наступною заявою: якщо ОРДЛО, контрольовані РФ, вимагають від України звільнення 63 злочинців, не пов’язаних з інспірованим конфліктом на Донбасі, то ми вимагаємо негайного звільнення всіх незаконно утримуваних кримських татар (а їх вже більше 30). Також ми вимагаємо негайного звільнення всіх політв’язнів в РФ, зокрема, Сущенка, Сенцова, Кольченка, Карп’юка, Клиха, Панова, Виговського, інших наших хлопців. Негайного”, – наголосила перший віце-спікер ВР.

“На крики ОРДЛО, що політв’язні – кримські татари не мають відношення до Мінських угод, у нас одна відповідь: вбивці-«беркутівці» теж не мають жодного відношення до Мінських угод“, – додала вона.

Також Україна наголосила на недопуску представників Червоного Хреста в тюрми на окупованих територіях: “Протягом цих років не було жодного відвідання і особистої зустрічі представниками МКЧХ заручників як в ОРДЛО , так і політв’язнів в РФ”.

“Дуже чекаю, що в нормандському форматі, коли б не відбулася ця зустріч чи телефонна розмова, питання безпеки і звільнення заручників буде ключовим. Маємо витягти наших”, – написала Геращенко.

Також на засіданні групи розмовляли про журналіста Станіслава Асєєва (Васіна), якого утримують в ОРДО, та про російського військового Віктора Агеєва, який сидить у СІЗО в Старобільську.

За словами Геращенко, представники ОРДО у Мінську заявили, що не мають офіційної інформації про долю Асєєва, якого утримують у неволі в окупованому Донецьку.

Як повідомляла “Новинарня“, журналіст Асєєв, який з окупованого Донецька писав в українські ЗМІ під псевдонімом Станіслав Васін, зник на початку червня.

“Протягом останнього місяця ми поставили на групі питання щодо долі Станіслава Асєєва. Віктор Медведчук також підкреслив, що направляв кілька запитів з вимогою негайно надати інформацію про його утримання. Так ось, представники ОРДО сьогодні цинічно заявили, що в них немає ніякої офіційної інформації про Станіслава! Що вони не знають, чи затримували таку людину, і де він”, – повідомила Геращенко.

“Вважаємо, що координатори ОБСЄ в гуманітарній групі і ТКГ мають зробити публічну заяву щодо долі журналіста, його затримання і незаконного ув’язнення, вимагати від ОРДО інформацію про Асєєва і доступу міжнародних гуманітарних місій до нього”, – заявила Геращенко.

Вона також закликала координатора ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріша особисто відвідати затриманого на Донбасі “заблукалого” кадрового російського військового, сержанта Агеєва, який перебуває в українській тюрмі.

“І озвучити інформацію від координатора ОБСЄ на Мінській гуманітарній групі і ТКГ про кадрового російського військового, направленого російською владою вбивати українців. Щоб росіяни не говорили, що «іх там нєт», – додала вона.

Окрім того, українська сторона знову ставила в Мінську питання про повернення під контроль України територій, захоплених незаконними збройними формуваннями в порушення Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року.

Про це заявила прес-секретар Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

“Українська сторона ставить питання про повернення під контроль України територій, захоплених незаконними збройними формуваннями в порушення Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і про повернення незаконних збройних формувань до Мінської лінії 19 вересня 2014 року”, – написала вона у “Фейбсуці“.

За словами Оліфер, українська сторона також наполягає на скасуванні всіх нелегітимних рішень, в тому числі щодо “офіційної грошової одиниці” і “податкової системи”.

Тако учасники переговорів звернули увагу на атаки на безпеку співробітників СММ ОБСЄ.

“Всі випадки насильства щодо співробітників місії повинні бути розслідувані, а винуваті – стуворо покарані. В першу чергу, це стосується трагічного інциденту, через який у квітні 2017 загинув представник СММ“, – зазначила Оліфер.

Вона також додала, що про наростаючу агресію щодо патрулів СММ на території ОРДЛО сказав і спеціальний представник діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдік: він закликав представників ОРДЛО не допускати такого розвитку подій.

Читайте також:

ТКГ в Мінську досягла домовленості про обмін полонених до 5 липня, – Кучма

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна