Росія та США володіють 93% ядерної зброї у світі, – дослідження SIPRI

 

Країни активно інвестують у розвиток ядерної зброї, попри те, що за останній рік кількість такого озброєння зменшилась. Про це говорять співробітники Стокгольмського інституту досліджень проблем світу (SIPRI), передає DW.

“Це говорить про те, що жодна з цих країн в доступному для огляду майбутньому не готова відмовитися від свого ядерного арсеналу”, – вважає експерт SIPRI.

У цьогорічному звіті інституту зазначається, що в 2017 році в світі налічується 14 935 ядерних боєголовок (в 2016 році ця цифра становила 15 395).

При цьому 93% світового ядерного арсеналу припадає на частку двох країн: Росія має в загальній складності 7 000 ядерними боєголовками і США – 6 800, з них на озброєнні перебувають, відповідно, 1 950 і 1 800.

Решту ділять сім держав: Франція, Велика Британія, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея.

За даними на січень 2017 року, британський ядерний арсенал налічує 215 боєголовок, більше половини з яких готові до оперативного використання в разі війни. У Франції є близько 300 боєголовок.

В Азії найбільшим арсеналом ядерної зброї володіє Китай – 270 боєголовок. На другому місці – Пакистан із 140 боєголовками, і на третьому – Індія, яка має 130 боєголовок.

Що є стосується КНДР, то фахівці SIPRI наголошують, що метою Пхеньяна є розробка міжконтинентальної балістичної ракети, здатної досягти території США.

Втім, можливість того, що Пхеньяну дійсно вдалося створити компактну ядерну боєголовку для оснащення подібних ракет, вкрай малоймовірна. “Судячи з усього, КНДР вдалося досягти технічного прогресу в здійсненні своїх ядерної і ракетної програм і, можливо, створити до 20 ядерних боєголовок”, припускають автори доповіді.

США з 2017 по 2026 рік готуються витратити на обслуговування та модернізацію свого ядерного арсеналу 400 млрд. доларів, говориться в доповіді.

Читайте також:
Росія розгорнула в Криму шість ядерних боєголовок, – Джемілєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна