Регламентний комітет ВР не погодив подання на зняття імунітету з депутата Дейдея. Луценко обурився через “кактуси”

 

Регламентний комітет Верховної Ради відмовився погоджувати подання прокуратури на притягнення до відповідальності депутата з фракції “Народний фронт” Євгена Дейдея.
Таке рішення оголосив на засіданні комітету в.о. його голови Павло Пинзеник.

Він пояснив, що комітет визнав подання Генеральної прокуратури необґрунтованим. За таке рішення проголосувала більшість членів комітету, при цьому двоє членів від БПП утрималися.

“Комітет вважає, що подання на Дейдея Євгена Сергійовича є недостатньо обґрунтованим та невмотивованим. Докази базуються на припущеннях”, – зачитав Пинзеник висновок.

Після засідання генпрокурор Юрій Луценко звернувся до Пинзеника, який представляє “Народний фронт”, із запитанням: “Тобі не соромно?” – передає “Українська правда“.

ОНОВЛЕНО. “Звертаю вашу увагу. Комітет не відхилив наше подання і не підтримав його, бо це означало б – і негативне, і позитивне рішення – відправлення до зали Верховної Ради. Що зробив комітет? Комітет відправив матеріали назад, щоб не допустити розгляду цього питання в сесійній залі Верховної Ради”, – сказав Луценко.

За словами генпрокурора, нині був прецедент розгляду питання незаконного збагачення народного депутата

Луценко вважає, що комітет ВР “отримав усі наявні у слідства докази, які говорять про те, що людина, котра з середини 90-х до заповнення декларації минулого року жила загалом на 1,5 мільйона гривень, змогла придбати квартиру і два автомобілі”.

На думку Луценка, відправивши назад подання на Дейдея, комітет Верховної Ради підмінив собою функції суду.

“Це означає, що відбувається зговір для прикриття імовірного незаконного збагачення”, – зазначив генпрокурор.

Юрій Луценко наголосив, що слідство працюватиме над поверненням подання на притягнення Дейдея до кримінальної відповідальності: “Що зробимо ми? З великою ймовірністю ми продовжимо допитувати позичальника, який дав згоду на проходження детектора брехні, і зразу після цього подання знову повернеться до Верховної Ради. Інших дій ми зробити не в силі, поки депутат залишається недоторканним”.

Луценко також підкреслив, що позичальник та ключовий свідок Лінчевський змінює свої покази прямо на очах, а рішення комітету грає йому на руку.

“Спосіб, у який проводиться розгляд таких питань, дав можливість узгодити позиції сторін – того, хто нібито позичав і того, хто нібито отримував. В розмовах по телефону позичальник просто сміється і перепитує, а скільки ж треба показати коштів, коли і як наданих. Потім на показах у НАБУ говорить дещо протилежне, а на комітеті ВР взагалі відмовився давати будь-які відповіді на мої запитання”, – скаржився генпрокурор.

Між генпрокруором Юрієм Луценком і керівником Регламентного комітету Павлом Пинзеником виникла сварка. В.о. голови комітету засудив слова генпрокурора, сказані перед засіданням, про те що нардепів слід садити просто, без дозволу ВР, “як квіти на клумбі”.

“Перетворіть депутатів в рослин, хай вони виконують вашу волю і не випендрюються”, – сказав Павло Пинзеник.

Юрій Луценко парирував: “Ви перетворили їх на кактусів, яких не можна чіпати, тому що ви на комітеті, не виходячи у Верховну Раду, вирішили, що ви знаєте краще закон, ніж всі інші”.

“Ви не суд, ви тут маєте робити технічні речі – передавати ці документи на розгляд зали Верховної Ради”, – заявив Луценко.

“Ідіть уже до спонсора”, – кинув він Пинзенику.

Пізніше він сказав, що комітет “явно покриває народного депутата від того, щоб він відповідав на запитання слідчого або детектива так само, як будь-які інші громадяни України”.

“Головуючий (Пинзеник) завчасно приготувався позбавити Верховну Раду права розглянути моє подання”, – сказав Юрій Луценко.

“Якщо на наступних розглядах буде застосована тактика відправляти справи назад, а не висловлюватися “за” чи “проти”, це буде означати узурпацію комітетом права розгляду подання генерального прокурора у залі ВР”, – сказав Луценко, додавши, що цю проблему можливо прийдеться вирішувати обранням “повноцінного голови регламентного комітету”.

Як відомо, Генеральна прокуратура просила Верховну Раду дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від “Народного фронту” Євгена Дейдея за підозрою у правопорушенні за ч. 3 ст. 368-2 КК України – “незаконне збагачення”.
Дейдей підозрюється у набутті у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а також у передачі активів іншій особі.

Крім Дейдея, у ВР пішли подання ще на п’ятьох нардепів.

29-річний одесит Євген Дейдей – учасник АТО (до осені 2014 року), координатор батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення “Київ-1” ГУ МВС у столиці, кавалер ордена “За мужність” III ступеня, член МДО “Депутатський контроль”.

За даними деяких ЗМІ, до депутатства Дейдей мав непогашену чи незняту судимість. У 2011 році він нібито був притягнутий до кримінальної відповідальності як співучасник трьох групових розбійних нападів на громадян Одеси і засуджений Суворовським районним судом м. Одеса, але натомість завдяки зв’язкм батька – екс-депутата Ренійської міськради від “Нашої України” – став слідчим РВ міліції Суворовського району.

Після обрання Євгена Дейдея народним депутатом, у лютому 2015 року в мережі з’явилося фото його SMS-листування з однопартійцем Олександром Кодолою. У повідомленні пропонувалося поставити запитання Віталію Яремі (в той час генеральному прокурору) в парламенті, за яке Кодола пообіцяли “подяку в твердій американській палітурці”.
“Озвуч, будь ласка, генеральному про печерсько-одеського прокурика. Те, що ми обговорювали. У мене 1,5 “спасибі” для тебе в твердій американській палітурці і особиста подяка”, – йшлося в SMS.

Читайте також:
Рада просить нагородити медалями 14 депутатів – від Дейдея до Яроша

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна