Волонтер Мисягін про ситуацію в 22-му батальйоні: усе як у 2015 році

 

Юрій Мисягін
армійський волонтер

(FB)

Хочу сказати, що за тими сигналами, чутками, дзвінками та розповідями (називайте як хочете), які “приходять” від військових і волонтерів з передової – складається відчуття, що багато наших служб забезпечення армії не встигають за бойовими частинами, які потихеньку просуваються вперед.
Вони або переляк втратили або просто “забили” на свою роботу. І це не тільки в підрозділі, про який піде мова нижче.
Якщо ви дочитаєте це до кінця, значить у вас вистачило сил.

Я спілкувався з бійцями підрозділу, спілкувався з ротним, і всі підтвердили цю інформацію. Скажу навіть більше – це настільки всіх за…ало, що готові підтвердити і показати навіть на камеру.

* * *

Все почалося з того, що мені подзвонив колишній замкомбата (вже на дембелі) однієї з бойових піхотних бригад і по-людськи попросив допомогти якось висвітлити ситуацію в 22-му батальйоні, який воює під Мар’їнкою, бо люди доведені і там твориться просто жах. До речі, багато волонтерів у курсі про цю ситуацію.

Подзвонила жінка з передової – медик, нічого не просила з волонтерської допомоги, а просто “кричала” розповідаючи про все те, що там у них відбувається. І попросила, а чи можна якось допомогти вирішити всі ці проблеми, щоб відповідні військові структури налагодили роботу з батальйоном і усунули всі недоліки.

Зовсім недавно в батальйоні стався скандал.
Їм привезли гнилі продукти, які батальйон у категоричній формі не прийняв, і комбат цю проблему доповів нагору. Почалося розслідування, комісії, КРУ приїхало. Начебто б із якістю продуктів питання вирішилося, військові на це не скаржаться. Але от із їх доставкою і з усім іншим, описаним нижче, – це повний пиз…ць.
Я давно такого не чув і у мене складається враження, що я повернувся в 2015 рік.

Весь батальйон одягнений у демісезонну військову форму.
Берці нові літні видали, а форму – ні. Сказали, що немає її.
У 1-й роті прийшли нові люди – форми немає. Ходять у тому, що привезли волонтери.

У батальйоні велика проблема з боєкомплектом. Боєприпаси на СПГ і патрони калібру 12,7 на ДШК практично не видають, мотивуючи тим, що великий дефіцит. Учора був сильний бій, і тільки завдяки допомозі волонтерів, які їм систематично допомагають ( “перехідники”), 1-ша рота змогла дати гідну відповідь. Питання із забезпеченням бк настільки серйозне, що навіть у командира батальйону не виходить його вирішити.

З медициною повна дупа.
У батальйоні є всього одна медична машина від МО – це УАЗ “Буханка”, яка півроку валяється під парканом. Заявки на запчастини пишуться, ідуть і десь губляться. Дві інші медичні машини – це волонтерські мікроавтобуси, які обслуговуються (ремонт) за рахунок волонтерів. Дані автомобілі знаходяться на точці чергування за 15 км від місця боїв. Якщо боєць отримує поранення, то його БРДМом (колісна розвідувально-дозорна машина), а не медичним УАЗом, везуть до точки, де перебувають медичні машини, які його підхоплюють і везуть далі.
Витрати пального порахуйте самі (цієї теми нижче ми ще торкнемося).
Інших машин, щоб вивести пораненого з передової, в підрозділі немає.

Хочеться ось запитати: там недавно Президент вручав машини медичні зоні АТО, не знаєте випадково в які підрозділи вони пішли? Тому що в 53-й і 54-й бригаді я їх теж не бачив.

Батальйон перебуває в зоні АТО під Мар’їнкою (район териконів) уже 2 місяці. За цей час вони просунулися вперед більш ніж на 2 км.

Для облаштування нових передових позиція 1-ша рота жодного разу, я повторюю, ЖОДНОГО РАЗУ не отримала ліс. Відповідь була: – “пиляйте самі”.
Ліс пиляють волонтерськими бензопилами.

За 2 місяці 1-ша рота отримала всього 40 шт металевої скоби для укріплення і зведення бліндажів. Більше не дали. Сказали, що немає. Решта 600 шт передані волонтерами.

Плівки було всього 2 рулони, решта теж від волонтерів.
Мішків отримали всього 1000 шт. Їх теж катастрофічно не вистачає, оскільки для одного добротного бліндажа треба не менше 300 шт. Брак мішків закривають волонтери.

Великі проблеми з постачанням пального.
На всю роту на 2 тижні видають всього 600 літрів, а добова норма в роті – не менше 150 літрів. Тому ліс, який вони пиляють, доводиться тягати або на “своєму горбу”, або скидатися на пальне і підвозити його на позиції.

Продукти в батальйон не доставляють, 92-га бригада, в яку входить 22-й батальйон, заявляє: “Або приїжджайте самі забирайте, або як хочете”. Тому через брак пального дуже великі проблеми з доставкою продуктів харчування і води.

Особливою вишенькою на торті є те, що дівчина-медик зняла зі своєї особистої картки кредитні кошти і купила автомобіль “Жигулі” 1-ї моделі, позаяк, крім “Камаза”, інших автомобілів у роті немає.
А на моє запитання:
– А як віддавати будете?
Відповіла:
– Хлопці отримають зарплату і віддадуть.

Ще багато чого можна описати, що там відбувається. І це все, зауважте, відбувається на 4-й рік війни, коли таких питань і бути не може.

Почувши всю цю розповідь, я хочу сказати те саме, що сказав секретар РНБО Олександр Турчинов, який був на передових позиціях батальйону. Коли він усе побачив на власні очі й почув, що безпосередньо кажуть бійці, він сказав одне слово: “Ох….ти”.
Що, в принципі, я і підтверджую. Додам тільки, що на вулиці 2017 рік, а не 2014-й.

А от що скаже генерал Красноокий як командувач ОК “Схід”, куди входить 22-й батальйон, який прекрасно знає про те, що там відбувається – я от не знаю. А якщо він як командувач не знає про цю ситуацію, то навіщо тоді він там перебуває?

Ситуація із забезпеченням настільки дістала бійців 1-ї роти, що вони попередили своє командування про те (подали рапорт), що будуть звертатися до вищого командування.

Шановні журналісти, бійці готові все показати і розповісти на камеру. Телефони є.

* * *

Є дуже багато питань, порушених військовими 22-го батальйону, що входить у 92-гу бригаду.

З їхніх слів, у них проблеми з отриманням:
1. Боєкомплекту до СПГ і патронів калібру 12.7 до кулемета ДШК.
2. Запчастин до медичного автомобіля.
3. Пального.
4. Проблема доставки продуктів і води.
5. Постачання лісу.
6. Постачання матеріалів для будівництва бліндажів (скоба, мішки і плівка)
7. Транспорт
8. Відсутність форми.

Після розбирання, зі слів бійців, комбату і ротному винесли догани, погрожують відвести їх із позицій в тил, повезли для свідчень у комендатуру, крики, мати.

Подзвонив комбриг 92-ї бригади і пояснив свою позицію.
З його слів, доган ніхто не виносив, усе ніж належить забезпечити 22-й батальйон – вони забезпечені, а що не належить то відповідно їм і не видавали.

Наскільки я знаю, то туди скоро приїжджає “висока” ? комісія з МО, яка перевірятиме всі  викладені вище факти.

Від себе додам, що я не хотів би, щоб постраждали військові, які надали розголосу цим проблемам. Не хочу, щоб їх зробили “цапами-відбувайлами”, а потім влаштовували виховну роботу, відводячи їх у тил і розкидаючи по різних підрозділах.
Хотів би, щоб було проведено об’єктивне розслідування і були покарані дійсно винні.

Скільки я допомагаю армії, а це з липня 2014 року, я завжди інтереси передової ставив на перше місце.
Люди, поруч з якими кожен день ходить смерть, не можуть бути в чомусь обділені з того, що їм належить. Тому я іноді занадто емоційно пишу на ці теми.

Спостерігатиму за ситуацією з боку.
Комбриг 92-ї бригади запросив приїхати у 22-й батальйон і самому побачити все на власні очі.

Читайте також:

Волонтери купили крани на полігон 54-ї бригади замість крадених. Полторак покарає винних

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна