Французький суд став на бік автора брехливого фільму “Україна, маски революції”, оштрафувавши українську перекладачку

 

Суд у Парижі виніс ухвалу проти української перекладачки Анни Чесановської у справі за позовом скандального режисера Поля Морейри, автора фільму “Україна, маски революції”, зобов’язавши її сплатити штраф та компенсацію, які можуть перевищити 13 тисяч євро.

Про це повідомляє “Європейська правда”, яка має копію судового рішення, винесеного трибуналом першої інстанції (tribunal correctionnel).

Як повідомляла “Новинарня“, у лютому 2016 року у Франції, попри спротив українського посольства, на провідному каналі Canal+ вийшов фільм Поля Морейри “Україна, маски революції”. Численні спостерігачі охарактеризували фільм як брехливий і знятий у дусі російської пропаганди. Французькі журналісти, що постійно працюють або регулярно відвідують Україну, підписали лист, в якому висловили своє обурення з приводу трансляції фільму та назвали його маніпулятивним. Були також інші публікації французьких дипломатів та публічних діячів з критикою на адресу Морейри.

“Спроби пояснення Майдану як операції, що фінансується Сполученими Штатами, є не тільки неправдивими, а й зовсім нешанобливими по відношенню до наших співгромадян, убитих в центрі Києва у відстоюванні демократичних устремлінь своєї країни. Це не плюралізм медіа, а обман”, – ішлося в заяві українського посольства.

Одночасно видання Le Liberation опублікувало блог Анни Чесановської, яку Морейра наняв для перекладу невеликої частини своїм матеріалів.

Українка розповіла, як відбувалося маніпулювання, повідомила деталі щодо тих цитат політиків, які були перекладені, але не увійшли до фільму.

Чесановська також повідомила про маніпуляцію в титрах – її зазначили як єдину перекладачку, хоча з більшою частиною фільму працював інший, не названий перекладач.

Цей блог став приводом для позову проти Чесановської з боку Морейри, який заявив, що вважає “наклепом” звинувачення українки у маніпуляції. Критику в інших ЗМІ режисер проігнорував.

фрагмент рішення

Паризький суд став на сторону режисера, постановивши, що навіть оціночні судження завдають йому шкоди.

Прокурор, за свідченням учасників процесу, підтримав ці претензії.

У відповідності до рішення суду Анна Чесановська має сплатити:
– 5000 євро моральної компенсації Морейрі;
– 3000 євро компенсації за його витрати на адвокатів;
– оплатити публікацію спростування у газеті, яку обере Мерейра, витративши на це до 5000 євро;
– сплатити державі 500 євро штрафу через порушення закону;
– компенсувати 127 євро судових витрати.

Це рішення було винесене 29 червня.

Захист Чесановської вже оскаржив рішення в апеляційному порядку, вважаючи його необґрунтованим.

Читайте також:
Слідом за Францією антиукраїнський фільм про Майдан показали в Польщі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна