Справа про держзраду Януковича: прокуроратура виклала аргументи

 

Прокуратура звинувачує екс-президента-втікача Віктора Януковича у пособництві російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.
Про це йдеться в обвинувальному акті, який зачитують у судовому засіданні Оболонського райсуду Києва в четвер, 29 червня.

Згідно з текстом обвинувачення, відразу після прибуття Януковича до Російської Федерації наприкінці лютого 2014 року екс-президент вступив у злочинну змову з владою РФ задля отримання преференцій та подальшого проживання на території Росії.

Відтак Росія використовувала Януковича як нібито діючого президента України для легітимітизації присутності російських військ в Україні та окупації частини української території.

Це було зроблено через складання та направлення 1 березня 2014 року Януковичем листа до президента Росії та Ради Федерації про заклик введення російських військ в Україну.

Так само Янукович підтримав звернення самопроголошеного “голови Радміну АР Крим” Сергія Аксьонова про “надання допомоги кримчанам” до Володимира Путіна.

“Умисними і протиправними діями Янукович надав іноземній державі допомогу проти своєї держави, а також сприяв веденню агресивної війни”, – наголосив прокурор.

Загальні збитки, які Україна отримала через дії екс-президента, за висновком прокуратури становлять 1 трильйон 800 мільярдів 352 мільйони гривень.

Коментуючи журналістам позицію прокуратури, адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив, нібито лист до Путіна не є доказом держзради, адже екс-президент закликав не до окупації української території, а лише до захисту жителів півдня і сходу України після подій на Майдані.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше у четвер, 29 червня, Оболонський районний суд Києва ухвалив рішення про початок спеціального (заочного) судового провадження щодо екс-президента Віктора Януковича.

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко зачитав підозру Віктору Януковичу у державній зраді й посібництві Російській Федерації в агресії проти України під час відеодопиту 28 листопада 2016 року.
17 січня 2017 року Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООНофіційну фотокопію заяви Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська в Україну, що, на думку обвинувачення, є основним доказом державної зради.
20 січня Печерський райсуд дозволив проводити заочне розслідування стосовно Януковича у справі про держзраду.

16 березня Верховна Рада ухвалила законопроект щодо здійснення у розумні строки спеціального досудового розслідування та судового провадження (заочно).

Оболонський райсуд почав розглядати справу про держзраду Януковича травня. Прокуратура просить для нього найвищу міру покарання.

Для затягування процесу адвокат Сердюк оголосив кілька сотень клопотань і заперечень.

Віктор Янукович обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
Оболонський суд повісткою викликав Януковича на десять засідань. ДОКУМЕНТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна