Росія розглядає питання про видачу Україні бойовика “ДНР” Погодіна за вбивства 2014 року

 
Російська влада в окупованому Криму розглядає питання про видачу Україні Вадима Погодіна – громадянина України, бойовика “ДНР”, обвинуваченого в убивстві на Донеччині влітку 2014 року неповнолітнього футболіста Степана Чубенка, а також в інших злочинах.

Як відомо, 16-річний школяр із Краматорська, воротар юнацької команди “Авангард” Степан Чубенко був викрадений і вбитий 28 липня 2014 року групою терористів “ДНР”.

Юнак їздив до Києва, щоб дізнатися, в якому виші він зможе отримати вищу освіту. Назад він повертався через Донецьк. 25 липня його схопили на вокзалі в Донецьку, під час обшуку виявили жовто-блакитну стрічку. Раніше він допомагав українським військовим та знімав прапор “ДНР” у центрі міста.

За наказом донеччанина Вадима Погодіна, позивний “Керч”, його підлеглі Михайло Сухомлинов і Юрій Москальов вивезли хлопця в село під Донецьком. Розстріляли Чубенка сам Погодін і Сухомлинов, матері через три місяці прислали тіло сина без голови.

Степанові згодом присвоїли звання “Народний герой України”.

Читайте також:
У краматорській школі відкрили меморіальну дошку 16-річному патріоту,
якого стратили “ДНРівці”

Оскільки вбивство підлітка отримало величезний резонанс, “прокуратура ДНР” провела з цього приводу розслідування. Ватажок бойовиків Олександр Захарченко пообіцяв матері Сталіні Чубенко, що сина знайдуть і винних покарають.

Так звана “влада ДНР” назвала вбивцями Чубенка бойовиків 1969, 1971 і 1984 років народження. Двоє з них – мешканці Донецька, один — із Макіївки.
Двох із них, зокрема Погодіна, відпустили до окупованого Криму. При цьому “слідчі ДНР” задокументували свідчення місцевих жителів, які бачили, як Погодін вбиває людей, зокрема Степана Чубенка.

Наразі вбивця Чубенка затриманий російською окупаційною владою на підставі міжнародного ордеру. Як з’ясувалося, за роки перебування в Криму “Керч” так і не оформив собі російське громадянство.

Погодін перебуває в ізоляторі тимчасового утримання в Сімферополі, вирішується питання про його екстрадицію в Україну.

У мережі з’явилися фотографії документа постанови від 21 червня 2017 року:

У бойовиків істерика: РФ готується видати по лінії Інтерполу терориста Погодіна, причетного до жорстокого вбивства 17-річного футболіста-патріота Чубенко, - InformNapalm 01

У бойовиків істерика: РФ готується видати по лінії Інтерполу терориста Погодіна, причетного до жорстокого вбивства 17-річного футболіста-патріота Чубенко, - InformNapalm 02

Новина про можливу видачу “Керча” Україні сколихнула сепаратистські соцмережі.

Бойовики вважають, що керівництво Російської Федерації їх “зрадило”. Зокрема один із відомих терористів Євген Тинянський заявив, що цей прецедент “відкриває ящик Пандори” і показує, що колишні “ополченці” не захищені навіть на території РФ.

Водночас подільник Погодіна Сергій Дубинський (позивний “Хмурий”) – колишній російський військовий, який підозрюється в низці злочинів, в тому числі в участі у знищенні “Боїнга” рейсу MH17, заперечує можливість екстрадиції:
“Я щойно прилетів з Криму. Ніхто його (Погодіна – “Н”) не видасть, відсидить максимум 40 діб – і випустять. Рішення щодо екстрадиції не буде. Керчу корисно відсидіти ці 40 діб, сам винен, заслужив на 200%… На момент входження Криму до РФ він проживав там і має повне право, як і будь-який кримчанин, на громадянство РФ. Гаразд, поїхав у квітні 2014-го в Донецьк. Але з вересня, за ТРИ РОКИ, воно могло підняти жопу і піти отримати паспорт? А тепер бігаємо, вирішуємо, витрачаємо сили, час і фінанси”. 

“Сергій Дубинський є членом організації “Союз добровольців Донбасу”, якою опікується особисто помічник президента Росії Владислав Сурков. Терорист намагається підключити зв’язки на вищому рівні для перешкоджання екстрадиції, але український паспорт Погодіна перешкоджає швидкому вирішенню питання “, – відзначають автори матеріалу на сайті “Інформнапалм”.

Відомо, що, аби перешкодити екстрадиції Погодіна, йому заднім числом можуть зробити російське громадянство.

У свою чергу російський пропагандист Борис Рожин назвав Чубенка “неповнолітнім правосеком” і “фашиком”.

“Фабула така – українська прокуратура Краматорська порушила кримінальну справу за фактом позасудового розстрілу Керчю влітку 2014 року неповнолітнього правосека. Грубо кажучи, за те, що розстріляв полоненого фашиста. За цим фактом Погодін і був затриманий, в результаті чого йому теоретично загрожує висилка на Україну. У сухому залишку – маємо свавільне вбивство українського фашика, який допомагав ЗСУ у здійсненні каральної операції на Донбасі”, – написав Рожин у “Живому журналі” під ніком colonelcassad, пояснюючи розстріл “застосуванням радянського законодавства в державі (“ДНР”), що розбудовувалася і ще не мала законодавчого поля”.

При цьому навіть російські пропагандисти не заперечують факт убивства Вадимом Погодіним Степана Чубенка.

Видача Погодіна Україні “виглядатиме так – “влада РФ видала українським фашистам ополченця, який розстріляв правосека, що зривав праапори ДНР у Краматорську”, – заявляє Рожин.

Міжнародне розвідувальне співтовариство “Іноформнапалм” завдяки даним, які витягли хактивісти Ukrainian Cyber Alliance і “Кіберхунта”, отримало додаткові відомості про злочини Погодіна зі звітної довідки, висланої “МГБ ДНР” російським силовим структурам в 2014 році.

Зазначається, що звіти “МГБ ДНР” взято з поштової скриньки так званого “омбудсмана “ДНР” Дар’ї Морозової [email protected].

Відповідно до цих даних, командир бойовиків із позивним “Керч” у 2014 році вбив не лише Чубенка, а й місцевого жителя Олександра Козаку, затриманого на блокпосту “Широкий”.
Крім того, Погодін захопив паркінг у Донецьку й вимагав гроші із власників авто.

У бойовиків істерика: РФ готується видати по лінії Інтерполу терориста Погодіна, причетного до жорстокого вбивства 17-річного футболіста-патріота Чубенко, - InformNapalm 03

У бойовиків істерика: РФ готується видати по лінії Інтерполу терориста Погодіна, причетного до жорстокого вбивства 17-річного футболіста-патріота Чубенко, - InformNapalm 04

Читайте також:
За даними ГПУ від екс-полонених, бойовики розстріляли
134 українських військових. Встановлені 13

Терорист Гіркін розповів, як у Донецьку розстрілювали людей.
І визнав, що живим до Гааги не доїде

“Такі, як він, змінюють хід історії”.
Другі роковини загибелі горлівського патріота Рибака

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна