Мінфін України подав апеляцію на рішення суду Лондона щодо “боргу Януковича”

 

Україна подала апеляцію на рішення Високого суду Лондона за борговим спором України та Росії щодо єврооблігацій на суму 3 мільярди доларів.
Про це повідомляє сайт Міністерства фінансів.

“Україна впевнена в аргументах апеляції та у виграші в Апеляційному суді у відповідний строк. Слухання апеляції попередньо призначено на другу половину січня 2018 року”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, у березні 2017 року Високий суд Лондона схвалив прискорений розгляд позову РФ до України щодо євробондів (“боргу Януковича”) на суму 3 млрд. доларів.

В мінфіні РФ заявили, нібито суд прийняв остаточне рішення про те, що Україна зобов’язана виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій.

Як відомо, в жовтні 2015 року після переговорів, які тривали близько півроку, власники 13 з 14 випусків єврооблігацій України на загальну суму 14,36 млрд. доларів і 600 млн. євро підтримали їхню реструктуризацію.
Згоди не було отримано лише за євробондами на 3 млрд. доларів з терміном погашення 20 грудня 2015 року, викуплених Росією на кошти Фонду національного добробуту в кінці 2013 року.
Москва відмовилася обговорювати реструктуризацію на загальних умовах, наполягаючи на суверенному, а не комерційному, характері боргу.
МВФ визнав суверенний характер боргу, але зберіг можливість продовження фінансування України, незважаючи на дефолт щодо цього боргу.
У грудні 2015 року український уряд запровадив мораторій на виплату боргу за вказаними єврооблігаціями.

17 лютого 2016 року траст – The Law Debenture Trust Corporation PLC, що діє за вказівкою Російської Федерації – подав до Високого суду Англії позов про стягнення заборгованості з України. Інтереси позивача в суді представляє міжнародна юридична компанія Norton Rose Fulbright.
Мінфін України до цього провадження долучив Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan – провідну міжнародну юридичну фірму, що спеціалізується на представництві в судах.

У своїх запереченнях українська сторона вказала, що угода про запозичення, укладена в грудні 2013 року, є недійсною, і не підлягає примусовому виконанню після низки причин.
Серед них: порушення внутрішнього законодавства і встановлених українськими нормативними актами процедур під час випуску єврооблігацій на 3 млрд. доларів, які в подальшому були викуплені Росією на кошти Фонду національного добробуту, а також тиск з боку РФ протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС.
В запереченні також наводяться докази військового вторгнення Росії на територію Автономної Республіки Крим та подальшої незаконної анексії півострова.
Окремо перераховані дії РФ, спрямовані на дестабілізацію ситуації на сході України, факти підтримки в цьому регіоні сепаратистських осіб і військових дій, нагадує “Економічна правда”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна