З початку війни на Сході вчинили самогубства майже 500 ветеранів, – Аваков

 

Від початку конфлікту на Донбасі близько 500 українських військовослужбовців скоїли самогубство після повернення із зони АТО.
Про це йдеться у статті міністра внутрішніх справ Арсена АваковаСтратегія гібридного миру“, опублікованій на сайті “Українська правда”.

Аваков зазначив, що станом на середину червня 2017 понад 280 тисяч людей мають статус учасників бойових дій, що становить 0,7% населення України.

“За даними військової прокуратури, на початок червня 2017 зареєстровано близько 500 випадків самогубств учасників антитерористичної операції після повернення із зони бойових дій”, – наголосив Аваков.

За його словами, відповідно до загальновизнаного міжнародного стандарту з військових конфліктів, 90-95% учасників бойових дій згодом мають медичні (пов’язані з нервовою системою) і соціальні проблеми, а у близько третини діагностується посттравматичний синдром, результатом якого нерідко бувають самогубства.

“За інформацією Міжнародного правозахисного центру “Ла Страда Україна”, вже в 2015 році кількість звернень членів сімей учасників АТО зі скаргами на побутове насильство збільшилася у вісім разів.
З точки зору наявності поствоєнного синдрому, необхідно враховувати сотні тисяч вимушено переміщених осіб і тих, хто залишається на окупованих територіях в зоні бойових дій. Тобто, в групі ризику перебуває в кілька разів більше людей!” – додав Аваков.

“Дуже важливо вже зараз готуватися до майбутнього гібридного мтру, який в свою чергу принесе з собою нові небачені досі виклики і ризики.
Україні і кожному з нас доведеться першими навчитися жити в цьому новому мирі, зрозуміти його знайти в ньому своє місце. Але ще до цього нам доведеться пережити складний перехідний період, вистояти на важкому етапі відновлення країни і душі, всім разом подолати постстресовий синдром цієї війни”, – написав міністр.

Нагадаємо, раніші офіційні джерела повідомляли про майже 300 тисяч учасників бойових дій, із яких 206 тисяч – в ЗСУ.

У червні 2016 року головний військовий прокурор Матіос інформував, що за два роки АТО понад 250 військових в ЗСУ покінчили життя самогубством.

Читайте більше про цю проблему в матеріалах “Новинарні:
Самогубства після АТО: тінь незримої загрози

Б’ємо на сполох: Україна не хоче рахувати суїциди ветеранів бойових дій

Головний психолог ЗСУ: Бачимо тенденцію до зменшення числа самогубств в армії, це наслідок тренінгів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна