УІНП подав проект закону про реабілітацію жертв комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991

Український інститут національної пам’яті пропонує оновити застарілий закон про реабілітацію жертв комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991рр.

Як повідомили “Новинарні” в прес-службі УІНП, розроблено новий законопроект – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років” (№ 6574 від 09.06.2017).

“Дотепер в Україні є чинним закон про реабілітацію, ухвалений ще в час існування СРСР. Тому значна частина тих, хто потрапили під жорна репресій комуністичного режиму, досі формально вважаються злочинцями“, – наголосив голова УІНП Володимир В’ятрович.

За його словами, запропонований проект закону суттєво розширює коло осіб, які підпадають під реабілітацію.

“Зокрема, в ньому прописана автоматична реабілітація осіб, які були покарані позасудовими органами (“двійками”, “трійками”, особливими нарадами тощо). Право на реабілітацію отримають ті, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України, був ув’язнений, примусово поміщений у психіатричний заклад, трудову армію, позбавлений майна через “експропріацію” чи “розкуркулення”, – пояснив В’ятрович.

Окрім того, відзначив він, вводиться категорія особи, потерпілої від репресій, – родичів людини, що була репресована комуністичним режимом.

Також запропонована нова процедура реабілітації, яка максимально враховуватиме усі обставини здійснення репресії проти конкретної особи – це комісії при обласних державних адміністраціях.

“Ухвалення цього законопроекту стане важливим кроком на шляху до відновлення справедливості щодо жертв комуністичного режиму та подальшої трансформації України у демократичну правову державу”, – зазначають в Українському інституті національної пам’яті.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна