ФФУ оголосила про реформу українських чемпіонатів – від УПЛ до аматорів

 

Професійні та аматорські змагання в українському футболі із сезону 2018/2019 зазнають серйозних змін: прем’єр-ліга і перша ліга з’єднаються в одну систему, а першість любителів завдяки долученню професіоналів підтягнеться до другої ліги.
Як передає “Новинарня“, відповідні рішення було ухвалено на засіданні виконавчого комітету Федерації футболу України 21 червня.

Про заплановані реформи розповів президент ФФУ Андрій Павелко. За його словами, ФФУ, УПЛ та ПФЛ, а також партнери Федерації, створить робочу групу, яка до 1 січня розробить регламентні документи для вищезгаданих змагань.

“Чемпіонат серед аматорських команд стане напівпрофесійною національною футбольною лігою – турніром з можливістю залучення професійних гравців. Прем’єр-ліга і перша ліга перетворені в єдине ціле, а з другої ліги та оновлених аматорських змагань буде створено змішаний чемпіонат, розділений на чотири зони за географічним принципом”, – передає слова Павелка “Футбол.уа”.

Як зазначив президент ФФУ, національна асоціація продовжує договори з УПЛ та ПФЛ ще на рік, щоб протягом цього часу запустити таку реформу, яка дала б можливість розробляти довгострокову маркетингову стратегію для залучення засобів у український професійний футбол.

Також із сезону 2017/2018 всі етапи розіграшу Кубка України з футболу будуть проводитися під егідою Федерації футболу України.

Наразі встановлено, що в першій лізі сезону 2017/2018 гратимуть 17 команд. “Маріуполь” і “Верес” (Рівне) пішли на підвищення в УПЛ, “Буковина” (Чернівці), “Скала” (Стрий) і “Тернопіль” за спортивними показниками покинули лігу.
До інших 13 учасників додані “Волинь” (Луцьк), яка вилетіла з УПЛ, та три найкращі команди другої ліги.

Перша ліга 2017/2018
Волинь (Луцьк)
Десна (Чернігів) – здобула право підвищитися до УПЛ, але не пройшла атестацію
Геліос (Харків)
Колос (Ковалівка)
Нафтовик-Укрнафта (Охтирка)
Авангард (Краматорськ)
Черкаський Дніпро
Оболонь-Бровар (Київ)
Арсенал-Київ
Гірник-спорт (Горішні Плавні)
ФК Полтава
Інгулець (Петрове)
МФК Миколаїв
ПФК Суми
Жемчужина (Одеса)
Рух (Винники)
Кремінь (Кременчук)

У разі можливої лвіквідації ФК “Сталь” (Кам’янське) і виходу замість неї в УПЛ клубу першої ліги ця ліга налічуватиме 16 команд.

У наступному сезоні другої ліги виступлять 24-25 команд, зокрема аж два “Дніпра”: один клуб – той, що вилетів з УПЛ і був покараний за борги переведенням у найнижчий професійний дивізіон, другий – новостворений СК “Дніпро-1”, який організовує нардеп Юрій Береза і який теж приписують олігарху Ігорю Коломойському.

Друга ліга 2017/2018
Балкани (Зоря)
Реал Фарма (Одеса)
Інгулець-2 (Петрове)
Нива-В (Вінниця)
Енергія (Нова Каховка)
Мир (Горностаївка)
Тепловик-Прикарпаття (Івано-Франківськ)
ФК Нікополь
Поділля (Хмельницький)
Арсенал-Київщина (Біла Церква)
Металург-Запоріжжя
Суднобудівник (Миколаїв)
Буковина (Чернівці)
Скала (Стрий)
ФК Тернопіль
Таврія (Сімферопіль)
Агробізнес (Волочиськ)
ФК Львів
Нива (Тернопіль)
Полісся (Житомир)
Металіст 1925 (Харків)
ФК Дніпро
СК Дніпро-1
Черкаський Дніпро-2
МФК Миколаїв-2

Команди будуть поділені на дві групи: 12+12 або 12+13 команд в кожній.

У разі переходу до першої ліги “Балканів” ліга налічуватиме 24 клуби.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна