Окупанти в Криму не дозволили ув’язненому Чийгозу попрощатися зі смертельно хворою матір’ю

 

Адвокат Микола Полозов звернувся з листами до російського уповноваженого з прав людини та голови ради з прав людини при президенті РФ у зв’язку з тим, що суд забороняє заступнику голови Меджлісу, політв’язню Ахтему Чийгоз побачитися з його важко хворою матір’ю.

“У зв’язку з ситуацією з матір’ю Чийгоза, я звернувся з листами до омбудсмена Тетяни Москалькової і главі РПЛ Михайла Федотова”, – написав він у “Фейсбуці“.

Відповідь була негативна. Російські силовики вирішили, що Ахтем Чийгоз може побачитись із матір’ю, лише якщо вона сама приїде до нього в СІЗО.

У відеозверненні адвокат назвав таке рішення окупаційної влади Криму блюзнірством, адже мати Чийгоза не може встати з ліжка.

“Сьогодні мені подзвонила уповноважений з прав людини в Криму Людмила Лубіна за дорученням омбудсмена Росії Тетяни Москалькової і повідомила про те, що побачення може бути надано за умови, якщо хвору матір Ахтема Чийгоза привезуть до Сімферополя на машині швидкої допомоги. Сьогодні ж родичі повідомили, що представник Міністерства закордонних справ Росії з’явився до місця проживання матері Ахтема Чийгоза з тією ж пропозицією. Це рішення таке ж безпринципне, таке ж блюзнірське і негуманне”, – розповів Микола Полозов.

“Ці люди не розуміють, що мати Чийгоза зараз не здатна вставати з ліжка, і будь-яке транспортування може вбити її. Ми продовжуємо зусилля, щоб домогтися для Чийгоза виконання його священного права попрощатися зі своєю матір’ю. Я закликаю омбудсмена Тетяну Москалькову, Михайла Федотова, голову ради з прав людини, негайно втрутитися в цю ситуацію. Те, що зараз відбувається, іншими словами, крім як знущання, назвати неможливо”, – підкреслив адвокат.

Також він закликав ООН, ОБСЄ і президента України негайно втрутитися й домогтися можливості Чийгозу побачитися з матір’ю.

Як відомо, російські судді відмовили Ахтему Чийгозу, який перебуває в ув’язненні в окупованому Криму, в праві попрощатися зі смертельно хворою матір’ю.
Раніше підконтрольний Москві верховний суд Криму продовжив арешт Чийгозу на три місяці – до 8 липня.
Окупаційна влада РФ затримала Чийгоза в січні 2015 роки – за участь 26 лютого 2014 року в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму. На той час анексія Криму ще не відбулася. Прихильникам України, зокерма кримським татарам, протистояли проросійські активісти, відбулися зіткнення.

Читайте також:
Ув’язнений в Криму Чийгоз виступив зі зверненням до влади в Києві
з приводу роковин окупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна