Комітет Європарламенту схвалив торговельні преференції для України

 

Комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив компромісний варіант додаткових торговельних преференцій для України. Він передбачає скорочення квот на томати, пшеницю, кукурудзу, мед і сечовину в порівнянні з початковою пропозицією, однак встановлює додаткові квоти на безмитний ввіз ряду товарів, повідомляє УНІАН із посиланням на сайт Європарламенту.

Зокрема, пропозиція передбачає річні квоти: томати оброблені – 3 000 тонн (початкова пропозиція – 5 000 тонн), пшениця – 65 000 тонн (початкова пропозиція – 100 000 тонн), кукурудза – 625 000 тонн (650 000 тонн), ячмінь – 325 000 тонн (350 000 тонн). Крім того, з пропозицій щодо надання квоти на безмитне ввезення була виключена сечовина.

При цьому боротьба з корупцією стала умовою надання Україні преференційного експорту. Ще одна зміна стосується процедури запиту на вивчення можливості запровадження заходів для захисту інтересів бізнесу ЄС в умовах надання Україні преференцій – тепер його можуть ініціювати не тільки країни-члени ЄС, а й представники галузей економіки.

Компромісне рішення щодо торговельних преференцій було ухвалено 29 голосами “за”, 8 голосів – проти, ще один член комітету утримався.

“Дуже позитивно, що ми досягли угоди в такі короткі терміни, тому що Україна розраховує на нашу підтримку. Я радий, що ми також змогли відповісти на стурбованість виробників та фермерів з ЄС”, – сказав доповідач від Європарламенту Ярослав Валенса.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна