Справу про держзраду Януковича призначили до розгляду по суті на 26 червня. Ще не заочно, але прокуратура задоволена

 

Оболонський районний суд Києва призначив до розгляду по суті на 26 червня кримінальне провадження про державну зраду екс-президента України Віктора Янукочича.

Як передає УНІАН, відповідну ухвалу в п’ятницю, 16 червня, оголосив головуючий колегії суддів Оболонського райсуду В’ячеслав Дев’ятко.

“Суд у підготовчому судовому засіданні, заслухавши думки сторін та вивчивши матеріали, ухвалив призначити до розгляду по суті на 10.00 26 червня кримінальне провадження за обвинуваченням Януковича Віктора Федоровича у державній зраді”, – зазначається в ухвалі.

При цьому суд не підтримав вимогу військової прокуратури про заочний розгляд справи.

Суд підтримав обвинувальний акт військової прокуратури, але визнав, що питання щодо спеціального судового провадження не може бути вирішено за клопотанням звинувачення на підставі неявки Януковича на дане судове засідання.

“Суд відмовив Генеральній прокуратурі у застосуванні заочної процедури судового розгляду стосовно Віктора Януковича”, – адвокат екс-президента-втікача Віталій Сердюк.

На запитання, чи буде відеозв’язок із Януковичем під час наступного засідання суду, Сердюк відповів, що захист проситиме про таку можливість.

“Він (Янукович) очікує на таке рішення суду і бажає як надати докази щодо обставин, які відбувалися у 2014 році, так і бажає особисто взяти участь у допиті цілої низки свідків з числа чинного керівництва держави”, – заявив адвокат.

Якщо на наступне засідання Янукович не з’явиться, ймовірно, тоді суд перейде до заочного розгляду, пише УНІАН.

У прокуратурі заявляють, що суд буде заочним у разі неприїзду Януковича до України.

Прокурор Головної військової прокуратури Руслан Кравченко у коментарі журналістам розповів: “На наступному судовому засіданні буде вирішено, чи буде задоволено клопотання сторони обвинувачення про призначення та проведення спеціального судового провадження, тобто заочного судового провадження, а також буде зачитано обвинувальний акт зі сторони обвинувачення та визначено порядок судового процесу”.

Він вкотре зазначив, що Янукович має можливість брати участь у судових засіданнях за допомогою відеозв’язку, однак наразі не робить цього.
За словами Кравченка, екс-президенту було надано три варіанти для виходу на зв’язок, але на даний час він жодним не скористувався.

“Якщо обвинувачений Янукович приїде [на суд до Києва], сторона обвинувачення не буде клопотати про задоволення клопотання про призначення заочного судового провадження”, – зазначив Кравченко.

Він додав, що прокуратура задоволена сьогоднішнім рішенням суду, який на 26 червня призначив уже розгляд справи про держзраду Януковича по суті.

Як повідомляла “Новинарня“, попередній розгляд цієї справи Оболонському райсуді Києва стартував 4 травня. Адвокати обрали тактику затягування процесу, подаючи сотні клопотань і заперечень.
Віктор Янукович обвинувачується у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

Читайте також:
Справа про держзраду:
Янукович написав два листи з проханням ввести війська РФ в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна