Нардеп озвучив деталі законопроекту про переформатування АТО: воєнний стан і звільнення Донбасу

 

Законопроект про переформатування АТО передбачає введення воєнного стану на окремих територіях та їх звільнення від окупантів.
Про це заявив секретар Комітету Верховної Ради з оборони і нацбезпеки Іван Вінник, передає “Остров”.

Нардеп від БПП нагадав, що в 2014 році “було прийнято рішення не оголошувати воєнний стан, провести вибори, створити нормативно-правову базу для залучення української армії, яка в той час створювалася через добровольчі об’єднання в тому числі. І була знайдена така конструкція, як проведення Антитерористичної операції…”

Вінник зазначив, що ця конструкція фактично керувала військовими діями в ручному режимі.

За його словами, де-юре, військовими діями керував Антитерористичний центр СБУ, де-факто – керував верховний головнокомандувач, через керівника Генерального штабу.

“Але фактично, будь-який постріл з важкого озброєння повинен був отримати дозвіл від чотирьох осіб. В умовах активних бойових дій така конструкція небоєздатна…”, – вважає Вінник.

“Зараз статус-кво змінився: вибори ми провели; західні партнери нас підтримали – санкції застосовані, все, що потрібно в контексті міжнародної підтримки, включаючи безвіз, Україна отримала; ми сформували українську армію, яка сьогодні здатна опонувати принаймні сухопутній складовій російської армії. Ми здатні сьогодні йти в наступ і ми це зараз демонструємо, нехай не публічно…” – наголосив нардеп.

За словами Вінника, Україні потрібно на рівні закону, на рівні юридично-правових засад встановити, що проти нас здійснена військова агресія, й наша країна застосовує армію на власній території, не порушуючи Конституцію, оскільки ми оголошуємо відповідний воєнний стан на окремій території, яка зараз окупована регулярною російською армією.

Вінник уточнив, що в законі буде чітко написано, що “території потрібно спочатку звільняти – не реінтегрувати, не деокупувати”.

“Ми звільняємо території від російського окупанта й потім виконуємо необхідні дії для відновлення інфраструктури, для реінтеграції, і відновлюємо кордон на тій адміністративній лінії, де вони встановлені міжнародними договорами”, – сказав він.

Іван Вінник зазначив, що активних дій щодо Криму найближчим часом чинитися не буде, а ось перспектива визволення Донбасу при умові незастосування РФ авіації стає, на його думку, реальною.

“Ми можемо поки що говорити, якщо Росія не застосує авіацію, про звільнення Донецької та Луганської областей”, – заявив він.

Водночас у Вінника немає впевненості, що цей закон буде ухвалений Радою.

Читайте також:
У Раді майже готовий законопроект про зміну АТО

Порошенко прокоментував ідею Турчинова припинити АТО

Як інформувала “Новинарня“, 13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов в інтерв’ю ЗМІ заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ.

Нагадаємо, антитерористична операція без введення воєнного стану була започаткована указом в.о. президента України Олександра Турчинова 14 квітня 2014 року.
Ноообраний президент Петро Порошенко тоді оголошував намір закінчити АТО за два тижні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна